Större bröst en skuldfälla

MIN EKONOMI

Läkare samarbetar med dyrt finansbolag

1 av 3 | Foto: GETTY IMAGES
KAN BLI DYRT Nu kan man få större bröst - på kredit. Men det kan bli en dyr affär när läkaren hänvisar till företag som specialiserat sig på att finansiera ingreppen. 25 av 35 kliniker i Sverige samarbetar med företaget Medical Finance.Det uppger TV4:s nya samhällsmagasin "Drevet".

Större bröst och snyggare rumpa - trots en tom plånbok.

Nu säljer läkare plastikoperationer på avbetalning.

Men skyhöga räntor förvandlar drömmen om en ny kropp till en skuldfälla.

Företaget Medical Finance har specialiserat sig på att låna ut pengar till skönhetsoperationer, en ständigt växande marknad i Sverige. En granskning som TV 4:s nya samhällsmagasin "Drevet" har gjort visar att 25 av 35 kliniker i Sverige samarbetar med företaget. Vissa plastikkirurger går så långt att de ringer upp kreditföretaget åt kunden och ordnar finansieringen redan före konsultationen.

I strid med reglerna

Det strider mot Läkarförbundets etiska regler.

- En läkare får inte driva på finansieringen för en operation, säger Eva Nilsson Bågenholm, Läkarförbundets ordförande.

-En läkare ska inte styra patienter mot ett specifikt företag, säger hon.

Enligt "Drevets" granskning för Medical Finance kunderna bakom ljuset.

Räntan blir skyhög

I sin information uppger företaget att den effektiva räntan är 5,79 procent. Men när Kwonsumentverket räknar ut vad lånet i realiteten kostar hamnar plötsligt den effektiva räntan på mellan 17 och 35 procent.

Den skyhöga räntan gör de nya brösten till en skuldfälla. Operationen som från början kostade 35 000 kronor landar istället på sammanlagt 54 000 kronor.

Allt ska ingå

Medical Finance försvarar den höga räntan med att det ingår försäkringar och tilläggsprodukter i kostnaden.

-I den effektiva räntan ska alla kostnader ingå. Annars vilseleder företaget sina kunder, säger Åke Lundholm, informatör på Skatteverkets kronofogdeavdelning.

Aftonbladet har förgäves sökt Medical Finances styrelseordförande Mikael Ohlén för en kommentar. Peter Sjögren, styrelseledamot i Medical Finance, ville i går inte lämna några kommentarer utan ville ha Aftonbladets frågor mejlade till sig för att besvara dem senare.

Kajsa Sigvardsson

ARTIKELN HANDLAR OM