Experternas råd: ”Var förnuftig när du lånar”

Privatekonomi

Räntan sänks, men: ”se till att ha en marginal”

Riksbanken sänker reporäntan och bostadsräntan följer efter. Men trots – eller tack vare – den låga räntan så råder expertisen dig att hålla hårt i pengarna.

– Det är inte läge att köpa bostad just nu. Priserna är höga och räntan kommer att stiga så småningom, säger Annika Creutzer på Skandiabanken.

En sänkning med en halv procentenhet av reporäntan till låga 1,5 procent får följder framförallt på den rörliga bostadsräntan. Men trots rekordlåga nivåer så är experterna tveksamma till att binda räntan.

– Det är inte läge att binda. Men det som ska styra den enskildes svar på hur man ska göra är naturligtvis hur trygg situation man vill ha, säger Anna Bäcklund på Nordea.

”Kan vara skönt"

– Om man har små marginaler kan det vara skönt att binda räntan, konstaterar Annika Creutzer på Skandiabanken.

Anders Andersson, vd och förlagschef på Privata Affärer, anser att det möjligen kan vara klokt att binda en del av sina lån.

– Ju mindre marginaler, desto större incitament att binda räntan, säger han.

Det är inte fråga om, utan när räntan stiger. Experterna ser inga tecken på att en räntehöjning skulle vara nära förestående, men så småningom kommer det en. Och för den som står i begrepp att låna pengar till ett bostadsköp, bör ta med det i beräkningarna.

Brandövning

– Man ska tänka mer på familjens inkomster än på utgifter. Vad händer om en i familjen blir arbetslös? Har man lånat för mycket pengar så kan det bli svårt att klara amorteringarna med en inkomst mindre, säger Annika Creutzer som råder alla att göra en ”brandövning”.

– Vad händer om det värsta inträffar? Går det ändå att lösa amorteringarna?

– Var förnuftig när du lånar. Låna inte extra till bil eller andra kapitalvaror. Se till att ha marginal, säger även Anna Bäcklund.

– Minst den dubbla räntenivån mot dagens måste man ha marginal för, säger Anders Andersson.

Experternas råd:

Robert Triches

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - Låna tryggt & enkelt här.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi