Alfa Lavals resultat bättre än väntat

Privatekonomi

men aktien faller ändå på börsen

Alfa Lavals delårsrapport levde inte upp till förväntningarna.

Aktien föll sex procent på en i övrigt svagt positiv börs när handeln inleddes på torsdagen.

Alfa Laval ändrade bland annat sin prognos för sista kvartalet. Tidigare har ledningen räknat med ”en mycket stark ökning av orderingången för hela 2004”. Nu heter det i stället att orderingången väntas uppnå ”samma höga nivå som under motsvarande period 2003”.

Alfa Lavals vinst före skatt blev 297 miljoner kronor tredje kvartalet, jämfört med 191 miljoner kronor samma period förra året. Försäljningen steg till 3838 miljoner kronor från 3426 miljoner.

Uttalar sig inte om mål

Den nytillträdde vd:n Lars Renström ville inte uttala sig om bolagets finansiella mål.

– Efter tre veckor i den här befattningen är det för tidigt för mig att ha en uppfattning om det. Jag vill sätta mig in i bolaget först, sade han vid en telefonkonferens på torsdagsmorgonen.

Alfa Lavals orderingång ökade 15 procent, inklusive valutaeffekter, under tredje kvartalet. Det var fjärde kvartalet i rad med en tillväxt på 15–20 procent.

– Orderingången är på samma höga nivå som fjärde kvartalet i fjol när vi växte 15 procent, sade finanschefen Thomas Thuresson.

Har sålt billiga produkter

Vad gäller prisutvecklingen har bolaget haft en något större negativ ”mixeffekt” än tidigare i år, det betyder att det har sålts en större andel billiga produkter. Bolagets ledning räknar dock med att försäljningspriset kommer att förbättras framöver.

Beträffande råvaruprisernas utveckling räknar företaget med att kunna kompensera för kostnadsökningarna på stål och titan, sade Thuresson.

Bolaget lämnar ingen prognos för 2005, men den nye vd:n utvecklade vad han tror om nästa år.

– Vi räknar med att råvarupriserna kommer att fortsätta stiga i början av nästa år, det har vi beredskap att kompensera oss för. I övrigt räknar vi med att ha en fortsatt hög andel nyförsäljning. Vi ser fortfarande en stark efterfrågan från processindustrin, sade Renström.

Christina Sjöström/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Ta dina investeringar till nästa nivå! Bli kund på 3 minuter och öppna ett kostnadsfritt konto här.

Nordnet.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi