MP:s nya förslag: En skatt på engångsgrillar

avTT-Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Montage
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) förespråkar en skatt på engångsgrillar.

Miljöpartiet vill bromsa försäljningen av engångsgrillar genom att införa en skatt på folielådorna.

– De bidrar till nedskräpningen, är svåra att återvinna, de förstör bergshällar och sedan har vi brandfaran, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Engångsgrillarna hamnade mitt i debatten under sommarens extremvärme och stora butikskedjor valde under den värsta torkan att sluta sälja dem. Miljöpartiet ser helst att grillarna försvinner helt och hållet.

– Vi tror att en skatt skulle kunna hämma användningen och uppmuntra till mer hållbara matlagningsmetoder, säger Bolund till TT.

”Man ska ta ansvar”

TT: Kan inte skatten slå orättvist eftersom engångsgrillarna kan betraktas som fattigmansversionen av alla dyra grillar som står i villa- och radhusområden?

– Vi tycker att man ska ta ett ansvar för naturen och miljön. Men också att det ges möjlighet att komma ut i naturen och kommunerna har gjort mycket men kan göra mer, till exempel genom att bygga fler fasta grillplatser.

Som andra hållbara alternativ till engångsgrillarna lyfter Per Bolund fram möjligheten att ta med sig varm mat i värmeväskor och att använda Trangiakök.

Här röstade flest på MP i riksdagsvalet 2014 00:31
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

MER OM MIN EKONOMI