Svenskarna rekordsparar

Privatekonomi

Inte sedan mitten av 90-talet har svenskarna lagt så mycket av sin inkomst på sparande.

Till och med under julhandeln sparade vi lite.

Låg inflation och löneökningar borde resultera i en rejält ökad konsumtion och lågt sparande. Men trots detta sparar vi fortfarande en stor del av vår disponibla inkomst, enligt en ny rapport i  Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv, som ges ut av Statistiska Centralbyrån.

Positiv sparkvot

Julhandeln brukar normalt ge ett negativt sparande – vi tar sparpengar och handlar för. 2013 var första gången på över 20 år som vi hade en positiv sparkvot, alltså trots allt sparade lite.

Tittar man på hela år har vi inte lagt en så stor del av vår inkomst på sparande sedan krisåren under mitten av 1990-talet och i efterdyningarna av krisen i slutet av 1970-talet.

En orsak är att vi har det så gott ställt att vi både kan konsumera – och spara. En annan är att vi är osäkra på framtiden.

Varaktiga varor

Vi handlar också mer varaktiga varor, som heminredning och bilar, än kapitalvaror. Sista kvartalet 2013 ökade inköpen av varaktiva varor, framför allt bilar, med 10 procent. Kapitalvarorna, varor som inte är varaktiga, minskade något.

Totalt ökade vår konsumtion förra året med 2 procent jämfört med året innan.

Aftonbladet Spara smart

ANNONS

100 % förnybar el till inköpspris i 9 månader

Extern länk från Skellefteå Kraft

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi

Sparande