”Smycke i naveln är mest populärt”

Av: 

Sara Milstead

Jobb & karriär

Jowan Österlund, 33, piercare, Linköping

Började som en hobby Piercaren Jowan Österlund lärde sig yrket på egen hand – men skulle gärna se någon form av licensiering i branschen.
Började som en hobby Piercaren Jowan Österlund lärde sig yrket på egen hand – men skulle gärna se någon form av licensiering i branschen.

MIN DAG PÅ JOBBET

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Mitt arbete börjar redan på morgonen, då jag tar itu med allt pappersarbete innan butiken öppnar. Vi städar, steriliserar och sedan kommer kunderna. Vi gör allt från hål i snibbarna till implantat. Implantat är små silikonproteser som sitter under huden – det kan vara en stjärna eller ett hjärta, till exempel.

Vad är det vanligaste kunderna vill ha?

– Vi gjorde faktiskt en sammanställning nyligen och de flesta vill ha smycken i navel, bröstvårta och tunga. Just nu är det väldigt trendigt med olika konstellationer i överörat. Ofta kommer kunder in med en bild som de har sett på nätet någonstans och vill ha något liknade själva. Ibland måste jag säga nej. Det är inte så praktiskt att ha en diamant på foten under en sko, till exempel. Men många kunder tänker inte på det – fåfängan går före hälsan hur många gånger som helst.

Vilken är den märkligaste frågan du har fått?

– Det var från en man som ville ha stavar från ögonbrynen ner till kinden. De skulle täcka ögat, som ett slags galler. Det blev ett fett nej.

Hur kom det sig att du fastnade för det här med piercing?

– Det började med att jag piercade mig när jag var sju år, hos en smutsig guldsmed. Efter det blev jag fast. På 90-talet började punkvågen och då fanns det gott om möjligheter att träna piercing på folk. Det började som en hobby och livsstil och blev en försörjning. På den tiden fanns det inga utbildningar som man behöver i dag. Alla övade på sig själva och på sina polare. Man hade ju ingen direkt koll på korskontaminering, precis.

Krävs det en särskild utbildning för att bli piercare?

– I dag behöver man som regel en bashygienutbildning för att få bedriva piercing och lokalen måste vara godkänd av miljö- och hälsoskyddsmyndigheten. Men de flesta har börjat som lärlingar. Jag skulle verkligen välkomna någon form av licensiering. Det är väldig mycket som man måste ha koll på, inte bara den tekniska stickbiten.

Vad har du själv för kroppssmycken?

– Jag har provat på det mesta, men har bara ett fåtal kvar. Favoriterna är pluggarna i öronen samt mitt lilla chip, som jag kan programmera att ringa frugan om jag duttar telefonen mot det.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Vill du berätta om ditt jobb?
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jobb & karriär