Spara 8 536 kronor på din bilförsäkring

Reporter: Bo Svernström

Publicerad:
Uppdaterad:

Försök tänka dig en mack som säljer diesel- och bensin för 6:65 kronor litern.

Svårt?

Priset motsvarar skillnaden mellan den dyraste och billigaste bilförsäkringen på en Volvo V70 i Stockholm.

En bil är dyr. Tyngsta posterna är bränslet och värdeminskningen. Sedan kommer försäkringen.

En tre år gammal Volvo V70 2,4D kostar 45 000 kronor om året att äga och köra, enligt Konsumentverkets tjänst Bilsvar. Utan att räntor och kapitalförluster är medräknade.

Kör du 1 500 mil per år motsvarar det 30 kronor milen.

Diesel för 6:65 kr/liter

I Stockholm kostar den dyraste helförsäkringen för vår V70 med eget garage 16 372 kr om året hos Svedea, enligt jämförelseföretaget Compricer. Billigaste kostar 7 836 kronor hos Gjensidige.

Skillnaden är alltså hela 8 536 kronor.

Utslaget per mil betyder detta 5 kronor/milen. Om bilen som i det här fallet drar 0,68 l/mil motsvarar detta ett dieselpris som ligger på 6,65 kronor!

Varför är det så stora skillnader i pris?

– Det första man bör kolla är om det finns någon skillnad i villkor och innehåll. Ett bättre innehåll i försäkringen kan förklara att den är dyrare. Men det finns inte alltid en direkt koppling mellan innehåll och pris, säger Gustav Jonsson, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Konsumenternas försäkringsbyrå har sammanställt en poänglista över de största försäkringsbolagen där man enkelt kan jämföra innehåll och kundnöjdhet.

Men den vanligaste förklaringen till stora prisskillnader handlar om att försäkringsbolag riktar in sig mot olika kundgrupper.

I vår undersökning var Svedea 11 259 kronor billigare när samma Volvo skulle försäkras i Flen och blev då det billigaste bolaget.

– Vårt budskap är att först kolla innehåll och hur nöjda kunderna är hos de olika försäkringsbolagen. Och sedan jämföra priserna. Mer generellt än så går det inte att svara, säger Gustav Jonsson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN