”Livets bästa & läskigaste val”

MIN EKONOMI

Camilla, 50, sa upp sig, sålde allt - och flyttade till värmen

Foto: ”När som helst kan jag ta en paus och gå ut och simma i Medelhavet”, säger Camilla.

När pappa i familjen inte mindes sitt personnummer sålde de allt de ägde och begav sig med varsin ryggsäck till Arlanda.

En enkelbiljett till Thailand blev starten på ett helt nytt liv – som digitala nomader.

– Uppbrottet är familjens absolut bästa beslut, säger Camilla Lebert Hirvi.

I dag har Camilla varit digital nomad i fjorton år. Men den stora livsförändringen var långt ifrån självklar. När maken gick in i väggen och inte kunde minnas var de bodde jobbade Camilla som utbildningskonsult och flackade land och rike runt. Hon minns att hon var lycklig men i dag kallar hon det för en falsk nöjdhet.

– Vi hade materiellt sett ett fantastiskt liv. Vi hade höga löner, två bilar, en båt och en sommarstuga som vi höll på att förvandla till vårt drömhus.

De hade varandra och en underbar dotter på sex år. Men varken tid för sig själva, relationen eller sin lilla flicka. Om kvällarna värkte kroppen av stress.

”Vad skulle kunna hända?”

Under en tvåveckors paus i Thailand under julen grodde ett litet frö och när januarigrå Stockholm åter kallade hade de gjort sitt livs läskigaste val.

– Vad var det värsta som kunde hända? Skulle pengarna ta slut och vi vara tvungna att åka hem och leva på bidrag? Vi målade upp det värsta tänkbara scenariot och insåg att det inte var så farligt.

Under sex månader förberedde de sitt nya liv och tog sig ur det svenska systemet enligt alla regler, och sa upp jobb, förskola och alla medlemskort i affärer. På tre loppisar i trädgården sålde de nästan allt de ägde.

– När folk bar ut våra ägodelar ur huset frågade vi varandra om vi blivit galna. Till slut hade vi bara två madrasser kvar på golvet.

Enkelbiljett till Thailand

Till slut stod de på Arlanda med en enkelbiljett till Thailand och värdet av sina sålda ägodelar på bankkontot.

– Vi hade ingen aning om hur vi skulle försörja oss. Det enda vi visste var att de femhundratusen som vi hade fått ihop skulle bli vår paus från ekorrhjulet.

Även när Camilla och Stefan skiljde sig några år efter flytten fortsatte de att driva företag ihop. Efter en tid träffade Camilla Eric som flyttade från Örebro till Thailand.

Camilla försörjer sig som ”livsdesigner” och coachar andra svenskar som vill förändra sina liv. Dessutom har hon utbildat sig till parterapeut och hjälper par med sina relationer. Allt via internet – från Grekland där de bor just nu.

Kan man göra ett sådant här uppbrott med barn?

– Självklart. Det här livet är fantastiskt för hela familjen. Det här har fört mig närmare mina barn och jag är en mer närvarande förälder. Jag jobbar bara trettio timmar i veckan och lägger upp min egen tid, säger Camilla och tillägger:

– Och när som helst kan jag ta en paus och gå ut och simma i Medelhavet.

Digital nomad

Någon som sköter sitt jobb via nätet inte behöver gå till en fysisk arbetsplats. Bor utomlands eller befinner sig på resande fot. Vanliga yrken är konstnär, journalist, programmerare, coach, webbutvecklare, fotograf och formgivare.

Så funkar det med barn

Svenska skolor finns världen över. Bor man varaktigt utomlands upphör den svenska skolplikten och det är då föräldrarna som ansvarar för barnens utbildning. Läs mer: skolverket.se

ARTIKELN HANDLAR OM