Nu rasar antalet lägenhetsaffärer

avStefan Hesserud Persson

Publicerad:
Foto: Thinkstock
Mörka moln tornar upp sig över Stockholms bostadsmarknad.

Stockholms bostadsmarknad är trög som sirap. Enligt Svensk Mäklarstatistik minskade antalet bostadsrättsaffärer i innerstaden med 15 procent i oktober, skriver Svenska Dagbladet.

Redan i september minskade antalet genomförda lägenhetsaffärer i Stockholm med 5 procent, och i oktober har trenden förstärkts.

– I oktober var antalet slutförda bostadsrättsköp i Stockholms innerstad cirka 15 procent färre än i fjol och i hela kommunen cirka 10 procent färre än i fjol, säger Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik, till Svenska Dagbladet.

Priserna sjunker

Först nästa vecka kommer den senaste prisstatistiken från Svensk Mäklarstatistik, men mycket talar för minussiffror. Enligt Booli, som samlar slutpriser från mäklarnas hemsidor, ligger priserna i Stockholms innerstad för de senaste 30 dagarna 8 procent lägre än samma tid ifjol, skriver SvD.

Samtidigt har köpare och säljare allt svårare att mötas. Det kraftiga utbudet gör att spekulanter har mer att välja bland än på länge, vilket sätter press på priserna. I Stockholm tvingades 10 procent av säljarna sänka priset på sina lägenheter under oktober.

”Oroliga köpare”

– Det har förekommit en del skräckrubriker om bostadsmarknaden vilket så klart gör köparna oroliga. Samtidigt har säljare sett hur grannar för några månader sedan fått ett jättehögt pris och förväntar sig detsamma. Det kan ta ett tag innan köpare och säljare möts, sa Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli, till Aftonbladet i början av november.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM MIN EKONOMI