Handelsbanken slaktar kontor – 1 000 får gå

Av:  TT

Handelsbanken halverar nästan antalet kontor. Banken har en rätt klar bild av vilka kontor och orter det handlar om, enligt vd Carina Åkerström.
Handelsbanken halverar nästan antalet kontor. Banken har en rätt klar bild av vilka kontor och orter det handlar om, enligt vd Carina Åkerström.

Handelsbanken minskar antalet kontor från 380 till 200. Cirka tusen anställda blir övertaliga.

Vilka kontor som ryker är oklart.

– Men vi vet ganska väl vilka orter det gäller, där kunderna redan har bestämt sig för att de är nöjda med oss digitalt, säger vd Carina Åkerström.

I dag har Handelsbanken runt 380 kontor. De ska ner till 200 mot slutet av 2021. I samband med det satsar banken en miljard kronor på ökade IT-investeringar.

Neddragningen av kontoren innebär en personalminskning på tusen personer, enligt ett pressmeddelande.

Trots nedskärningen beskriver vd Carina Åkerström beslutet som en kraftsamling.

"Kraftsamlar"

– Vi kraftsamlar kring kontoret, ökar den digitala utvecklingstakten och sänker samtidigt våra kostnader, säger hon på en pressträff.

– Vi ser nu att kunderna i en sådan omfattning använder digitala kanaler och andra sätt att mötas än via kontor att vi har nått fram till en ”tipping point”. Det är en trend som har pågått länge, men vi har väntat in kunderna.

På flera orter i Sverige har Handelsbanken redan nu valt att ha begränsade öppettider eller slå samman kontor eftersom kundbesöken har minskat, säger Carina Åkerström.

Däremot kommer banken att satsa på företagskunderna, där kontoren blir ”ett nav”, enligt bank-vd:n, och där man ser en potential att växa.

Facket: Väldigt tråkigt

Personalen fick beskedet på onsdag morgon.

– Det är ett väldigt tråkigt besked. Vi kommer att göra allt för de medarbetare och medlemmar som drabbas och för att de ska bli behandlade med stor respekt och omsorg, säger Anna Hjelmberg, förtroendevald för Handelsbanken vid Finansförbundet.

Förhandlingar ska nu inledas mellan fack och arbetsgivaren.

Vissa hamnar i kläm

Exakt vilka kontor det handlar om är inte bestämt ännu, enligt vd.

– Men vi vet ganska väl vilka orter det gäller, där kunderna redan har bestämt sig för att de är nöjda med oss digitalt. Men det är ett arbete som vi kommer att göra nogsamt, säger Carina Åkerström.

En reporter frågar hur beslutet påverkar de kunder som inte är så bekväma med digitala hjälpmedel.

– Vi kommer ta hand om våra kunder, det finns ingen annan ambition, säger Carina Åkerström.

Samtidigt kommer man inte att kunna möta alla kunder på samma sätt som tidigare, medger hon.

Väntat väldigt länge

Aktiemarknaden har väntat på ett besked som detta väldigt länge, konstaterar Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB. Sedan 2010 har antalet bankkontor i landet minskat rejält, från 1 934 kontor till 1 312 kontor 2019, enligt Svenska Bankföreningens statistik.

Handelsbanken har dock hållit fast vid sin kontorsstrategi, men kundstrategin inom branschen är att allt mer går via internet.

Då blir det en utmaning för en bank som så envist håller fast i sina kontor, säger Lundevall. Frågan är om Handelsbanken nu ligger hopplöst efter de andra bankerna.

– Handelsbanken är väl inte berömd för sin kvalitet på it-tjänster. Men det gäller alla storbankerna.

Han nämner Klarna, och den stora framgång som bolaget har nu.

– Klarna är på sätt och vis ett underbetyg till bankerna. Här dyker det upp ett bolag helt utifrån och skapar en bättre betalningstjänst än bankerna. Det är ett sektorgemensamt problem, säger Esbjörn Lundevall.

Handelsbanken har också beslutat att inte betala aktieutdelning till ägarna i år.

Svenska Handelsbankens vd Carina Åkerström.
Svenska Handelsbankens vd Carina Åkerström.
Publisert:

LÄS VIDARE