Mäklarfirman: Vi slog larm förra året

Länsförsäkringar om bedrägerihärvan i Södertälje

Länsförsäkringar fastighetsförmedling upptäckte förra året felaktigheter i affärer kopplade till två mäklare. De slog larm – varpå en mäklare genast sade upp sig, den andra lämnar snart byrån.

Mäklarna kopplas till den omfattande finanshärvan i Södertälje där bland annat en banktjänsteman misstänks ha hjälpt till.

– Polisen har hämtat bolagsmaterialet från bobutiken, säger Per Sangrud på mäklarfirman.

Sex personer greps i förra veckan efter ett tillslag av Ekobrottsmyndigheten, EBM, och polisen. De misstänks på sannolika skäl för grov näringspenningtvätt efter att ha tvättat över 100 miljoner kronor genom olika bolag i Södertälje kommun.

Brotten ska, enligt EBM, ha pågått 2019-2021.

Samtliga som greps ”har kopplingar till bolag inom bland annat fastighetsbranschen”, enligt ett pressmeddelande från EBM.

Tre som utreds i härvan är mäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling, ofta kallad Länsfast.

Två av dem avslöjades internt förra året.

– Vi genomför regelbundet interna kontroller och upptäckte kvalitetsbrister och agerade direkt, säger Per Sangrud, pr- och hållbarhetschef på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Krävde kontroll – sa upp sig

Upptäckten gjordes enligt Sangrud hösten 2020.

– Vi tittar på hur bobutiken fungerar generellt. Sen tittar vi på om man uppfyller franchiseavtalet och alla de krav vi kan ställa på en bobutik av fastighetsmäklare. Om vi i något av de fallen skulle upptäcka att något bryter mot lagen så gör vi generellt en polisanmälan.

När mäklarfirman konfronterade de två som fastnat i kontrollerna valde den ena att omedelbart säga upp sig. Enligt beslut som Aftonbladet tagit del av från Fastighetsmäklarinspektionen avregistrerades han, på egen begäran, som fastighetsmäklare vid nyår. Han har tidigare varit kontorschef på byrån.

– Den andra personen kommer att lämna inom kort. Sådana processer tar ju en hel del tid, det är därför man inte bara kan skicka ut folk. Utan vi måste göra vår utredning och det tar ett tag, och personer kanske har delägarskap i bolag som måste avvecklas. Det är därför det tagit tid, men den sista personen som är inblandad kommer lämna inom kort, säger Sangrud.

– När man upptäcker brister i förhållandet till hur vi ska, och förväntas, arbeta tar vi alltid en dialog med mäklaren om det, och det har vi också gjort i det här fallet och krävt förbättring. När det blev ökade kontroller av just den här bobutiken så valde de här personerna att lämna.

Att en tredje mäklare, enligt misstankarna, var inblandad i finanshärvan blev inte känt för Länsfast förrän efter gripandet.

– Det har tidigare varit diskussioner om honom men där har vi inte upptäckt direkta kvalitetsbrister. Men vi kommer att ta diskussioner med honom när han kommer ut, beroende på vad som framkommer i utredningen.

Mäklaren som är misstänkt för att ha haft en betydande roll i härvan och agerat som medhjälpare.
Mäklaren som är misstänkt för att ha haft en betydande roll i härvan och agerat som medhjälpare.
Den andra mäklaren som är misstänkt i brottshärvan i Södertälje.
Den andra mäklaren som är misstänkt i brottshärvan i Södertälje.
Länsförsäkringar fastighetsförmedling upptäckte inte att mäklaren var inblandad förrän han greps i tisdags.
Länsförsäkringar fastighetsförmedling upptäckte inte att mäklaren var inblandad förrän han greps i tisdags.

”Hör till ovanligheterna”

Länsfast har själva genomfört en utredning, och hjälper nu även polisen i deras arbete. Sangrud vill inte uttala sig om vilka felaktigheter man upptäckt.

– Polisens förundersökning måste få ha sin gång nu.

I samband med förra veckans razzior gjorde polisen även en husrannsakan på Länsfasts lokala kontor och beslagtog dokument och annat kopplat till mäklartrion.

– Vi kommer bistå i polisens utredning och dela med oss av all information de vill ha, säger Sangrud.

Han uppger att man internt ser allvarligt på det som uppdagats.

– Det här fallet hör till ovanligheterna. Det är aldrig acceptabelt att ha brutit mot god fastighetsmäklarsed, mot våra uppförandekoder eller mot lagen i det yttersta fallet. Det är inget som är förenligt med vårt varumärke eller det vi står för.

Aftonbladet har talat med några av mäklarnas tidigare kollegor, som inte vill uttala sig.

Pressansvarig på den storbank där kvinnan, som misstänks ha beviljat lån på felaktiga grunder och tagit emot pengar ”under bordet”, jobbat vill inte heller uttala sig.

– Vi kan inte kommentera eventuella polisärenden, och ber att få hänvisa alla frågor till polisen. Om polisen har frågor till oss bistår vi naturligtvis, som alltid.

Fem av de gripna häktades i förra veckan. Alla nekar till brott.

 

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu