Hundratals drabbade i Traderabluff - ”Känns systematiskt uträknat”

Ett hundratal personer har lurats på sina köp på auktionssajten Tradera under midsommarveckan.

– Det är flera hundratusentals kronor som Tradera betalar ut till en bedragare, säger Patric Béres, en av de drabbade.

Patric Béres skulle köpa en högtalare på Tradera som han aldrig fick, han har betalat en person 7 000 kronor för någonting som sannolikt inte finns. Men det är inte de förlorade pengarna, utan Traderas brist på säkerhet som han främst är missnöjd med.

– Det känns som att det är systematiskt uträknat för att ta in så mycket pengar som möjligt. Att det 2021 inte finns någon form av garantier på den här typen av plattform tycker jag är orimligt, att Tradera inte kan trygga de transaktioner som sker, säger Patric Béres.

Béres är inte ensam, totalt rör det sig om cirka 300 auktioner som startades och sedan avslutades samtidigt av samma konto veckan innan midsommar.

När Béres och andra började reagera på att deras produkter inte dykt upp hade redan hundratals saker sålts, allt från ny teknik till lego och gamla mynt och sedlar.

Patric Béres blev lurad på Tradera.
Patric Béres blev lurad på Tradera.

”Hör inte till vanligheten”

Uppskattningsvis rör det sig om flera hundratusen kronor som säljaren tjänat på några dagar genom att auktionera ut produkter som kanske inte finns.

– Det är så fruktansvärt trist att man ska sko sig på andra människor och vi gör allt som står i vår makt för att sådant här inte ska hända, säger Traderas säkerhetschef Niclas Hjelm.

Han säger samtidigt att just detta tillvägagångssätt inte är någonting som hör till vanligheten.

– Det sker runt en miljon köp hos oss varje månad och det är kanske en handfull fall i månaden där man uppsåtligen vill göra ett bedrägeri.

– Det som är värt att nämna i den här situationen är att vi inte har fått kontakt med säljaren och har inte kunnat bekräfta att det faktiskt rör sig om ett bedrägeri, säger Niclas Hjelm.

Får inte pengarna tillbaka

Tradera erbjuder inte något skydd för köp som görs utan köpskydd, någonting som kostar sex procent av köpesumman.

Vanliga betalningar med kreditkort eller Swish omfattas inte av säkerhetsgaranti, någonting Patric Béres tycker är orimligt.

– Jag har svårt att köpa det när det är så pass många som drabbats och förlorat pengar i det här, det är hundratusentals kronor som Tradera betalar ut till en bedragare, säger han.

Niclas Hjelm tycker det är otroligt beklagligt att så pass mycket pengar gått förlorade hos deras användare. Han menar samtidigt att man inte har möjlighet att erbjuda något skydd om man inte använder sig av köpskyddet.

– Det här är ingenting som vi vill att någon ska råka ut för oavsett om man gjort köpet via oss eller inte, det är ytterst allvarligt och därför jobbar vi aktivt med att förebygga att detta händer från första början, säger Niclas Hjelm.

Så ska du skydda dig

Traderas säkerhetschef Niclas Hjelm ger ett antal råd för hur man ska tänka angående bedrägerier på sidan, men poängterar också att det är ovanligt att någonting går fel.

– Det är bra att kontrollera säljarens omdömen och det är bra att kontrollera historiken för att säkerställa att säljaren skött sig tidigare, säger Niclas Hjelm och fortsätter:

– Sen kan man också ställa sig frågan om det är för bra för att vara sant. Om man tittar på att köpa en sprillans ny teknikpryl för halva marknadspriset kan det vara klokt att vara lite vaksam.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu