Svantesson vill syna rysk ekonomibluff
Publicerad 2024-10-20
Rysk ekonomi mår betydligt sämre än vad president Vladimir Putin vill påskina. Det anser bland andra finansminister Elisabeth Svantesson (M) som driver på för att avslöja den ryska bluffen.
– Det är något som stört mig under lång tid, säger hon om landets ekonomiska statistik.
Snart tre år har nu gått sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes. Sedan dess har västvärlden infört flera sanktionspaket tänkta att slå mot rysk ekonomi.
Hur väl man har lyckats har dock ifrågasatts. Från ryskt håll utmålas en bild av en ekonomi som är i stort sett oberörd och med låg arbetslöshet och stigande tillväxt.
Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i Stockholm, lyfter dock att verkligheten är annorlunda.
– Vad vi vet är att vi inte kan lita på de ryska siffrorna och vi är ganska säkra på att det går betydligt sämre än de visar, säger han.
Högre inflation
Det är också slutsatsen i den rapport Torbjörn Becker varit med och författat på uppdrag av Konjunkturinstitutet och i sin tur regeringen. Slutsatsen är bland annat att Rysslands inflation snarare ligger på omkring 20 procent i årstakt än de 9,1 procent som redovisats.
Just den felaktiga bilden är otroligt farlig, påpekar finansminister Elisabeth Svantesson.
– Man får inte vara naiv, det här kriget handlar inte bara om kriget på marken utan också ett propagandakrig. Det är just därför jag beställt den här rapporten. Lägger man fram siffror så måste man också berätta vilka svagheter som finns i dem, annars går man Rysslands och Putins ärenden, säger hon till TT.
Rysk ekonomi bärs till till stor del upp av landets olje- och gasexport. Det är också där man från omvärldshåll kan göra som mest skada, påpekar Torbjörn Becker:
– Stryps dessa så kommer man vid något läge tvingas göra ännu flera svåra val när det gäller till exempel att höja skatter eller sänka pensionerna för att finansiera kriget.
Krigströtthet
Ett frågetecken är dock vems uthållighet som är längst, Ukrainas eller Rysslands. Carl Bildt, tidigare statsminister och utrikesminister, påpekar att just sanktioner tar extremt lång tid för att uppnå effekt.
– Det finns alltid en överdriven föreställning gällande sanktioner. Jag har alltid varit skeptisk mot att det ska få omedelbara effekter, det får det praktiskt taget aldrig, säger han.
Men ser du någon förhoppning om ett slut på kriget i närtid?
– Jag kan hoppas på det men inte vara säker. Det finns krigströtthet i Ukraina men även i Ryssland och det börjar märkas i ekonomin. Det är ingen kollaps men det märks.