Bästa och sämsta kommunerna på e-deklaration

avStefan Hesserud Persson

MIN EKONOMI

Skånska Burlöv är Sveriges bästa kommun på att deklarera elektroniskt – där har nästan 60 procent valt bort pappret.
Sämre är man i Sorsele i Västerbotten, där mindre än en tredjedel har deklarerat digitalt.

Foto: Johnér
Snart är sista dagen att lämna in deklarationen.

Deklarationen ska vara inlämnad senast 2 maj, och med bara dagar kvar kan ungefär 4,5 miljoner svenskar av de totalt nära 7,9 miljonerna som ska deklarera pusta ut.

Skatteverket vill att så många som möjligt lämnar in deklarationen elektroniskt. Den uppmaningen har hörsammats i olika utsträckning runtom i landet.

Allra bäst är invånarna i skånska Burlöv. Där har nästan 60 procent deklarerat via telefon, mobil, app eller dator. Sämst är Sorseleborna med sina knappa 30 procent.

Stockholmskommuner dominerar

Annars är det Stockholmskommuner som dominerar på topplistan över de flitigaste e-deklarerarna.

– För de flesta är det naturligt att deklarera digitalt och det är fler som gör det för varje år, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

– Dels är det enklare och säkrare, och dessutom får du dina skattepengar snabbare, säger hon.

En förklaring till att siffrorna skiljer sig så pass mycket mellan olika delar av landet kan hänga ihop med andelen egenföretagare.

”Företagare deklarera mer på papper”

– I vissa delar av landet, som Dalarna och Värmland, är fler egna företagare. Vi vet att de som driver företag i högre utsträckning deklarerar på papper. Vi har satsat mest på att utveckla våra digitala tjänster för privatpersoner, och behöver göra mer för att också företagarna ska tycka att den vägen är enklare, säger Anna Sjöberg.

För dig som ännu inte lämnat in deklarationen finns det mängder av olika avdrag att göra som du kanske inte tänkt på. Men tipset är att få det gjort så snart som möjligt.

– Titta så att uppgifterna stämmer, och använd appen om du bara ska godkänna. Använd e-tjänsten om du ska ändra eller lägga till så får du den nya skatten uträknad på en gång. Har du frågor, titta på skatteverket.se eller ring skatteupplysningen. Men gör det snart, det blir längre väntetid ju närmre 2 maj vi kommer, säger Anna Sjöberg.

ARTIKELN HANDLAR OM