Ny rapport: De rikaste är värsta skattesmitarna

Av: 

Josefin Westin

Den rikaste befolkningen är värsta skattesmitarna.
Den rikaste befolkningen är värsta skattesmitarna.

Deklarationen

Nu står det klart vilken del av befolkningen som är skattesmitare.

De som har det allra bäst.

– Fram tills nu har man utgått från att en stor del av skatteflykten handlar om småföretagare som fuskar, men det här resultatet visar något annat, säger Annette Lstadseater, professor vid Handelshögskolan i Norge, till SVT Nyheter.

Enligt en ny studie är Sveriges rikaste hushåll de som är de största skattesmitarna.

Närmare bestämt de tusen rikaste hushållen.

– Det är överraskande att så mycket som hälften av pengarna som gömts undan för skatt utomlands tillhör de tusen riskaste hushållen i Skandinavien, säger en av forskarna, professor Anette Alstadseater vid Handelshögskolan vid Norges miljö- och biovetenskapliga universitet, till SVT Nyheter.

Chockerande resultat

Alstadseater har tillsammans med sina forskarkolleger Niels Johannesen vid Köpenhamns Universitet och Gabriel Zucman vid amerikanska UC Berkley kombinerat uppgifter om bankkonton i Schweiz med uppgifterna om brevlådeföretag i Panamaläckan och självrättelser och annan information från skattemyndigheterna.

Resultatet var chockerande. De tusen rikaste hushållen i Skandinavien har undanhållit 32 procent av den skatt de skulle ha betalat.

– Fram tills nu har man utgått från att en stor del av skatteflykten handlar om småföretagare som fuskar, men det här resultatet visar något annat. Det är de rikaste som flyr skatt i störst utsträckning, säger Annette Alstadseater, professor vid Handelshögskolan i Norge, till SVT.

”Handlar om skatteflykt”

Befolkningen som helhet har endast undanhållit tre procent av den skatt de egentligen skulle ha betalat.

Ju högre inkomst man har ju mer ökar andelen undanhållen skatt. Det här har möjliggjorts tack vare möjligheten att gömma undan pengar utomlands i så kallade skatteparadis.

– Man brukar säga att det inte är olagligt att ha ett bankkonto i Schweiz. Men här visar det sig att 95 procent av kontona inte finns med i folks deklarationer. Det betyder att det handlar om skatteflykt, säger Alstadseater till SVT.

De flesta skattesmitarna gömmer sina pengar i skatteparadis som Panama.
Publisert:

LÄS VIDARE

Drastiska lösningen för att stoppa onda cykeln

ÄMNEN I ARTIKELN

Deklarationen