Passa på – snart rusar priset på elektronik

Av: 

Stefan Hesserud Persson

Priset på elektronik och vitvaror kan stiga med ny lag.
Priset på elektronik och vitvaror kan stiga med ny lag.

Klimat & miljö

Om du är på jakt efter en dator eller ett kylskåp gäller det att passa på. Till sommaren kan priset på elektronik och vitvaror höjas med hundratals kronor när en ny kemikalieskatt träder i kraft.
– De som köper de billigaste produkterna drabbas hårdast, säger Klas Elm, vd för Elektronikbranschen.

ANNONS

Behöver du ny vitvaror? Jämför modeller och pris innan du handlar.

Extern länk från Prisjakt

Läs mer

Den 1 april trädde den nya så kallade kemikalieskatten på elektronik och vitvaror i kraft. Syftet är att minska mängden farliga flamskyddsmedel i våra hem. Effekten kommer troligen bli att priset höjs på många varor som säljs i svenska butiker.
– Priset på en dator och skärm kan höjas med 800 kronor, en tvättmaskin kan bli 400 kronor dyrare, säger Klas Elm på branschorganisationen Elektronikbranschen.

Vikten avgör

Skatten som tas ut baseras på varans vikt, men stannar vid max 320 kronor per vara (vilket med moms blir cirka 400 kronor enligt Elektronikbranschen).
– Det gör att de som köper de billigaste varorna drabbas hårdast eftersom andelen i skattepålägg blir större. Billiga varor är dessutom ofta tyngre, säger Klas Elm.

Branschen kritisk

Även om lagen trädde i kraft den 1 april kommer priseffekten att märkas först från och med 1 juli då skatten börjar tas ut. Varor som köps online från utlandet undantas från skatten, något Klas Elm är starkt kritisk till.
– Det här blir en ren hävstång för e-handeln och drabbar svensk detaljhandel hårt.
Han menar dessutom att miljöeffekterna av den nya lagen blir små.
– Konsumenterna kommer att köpa samma produkter som tidigare men till högre pris eller från andra länder. Producenterna kommer att fortsätta tillverka produkter med samma kemikalier oavsett vika skatter Sverige tar ut, säger Klas Elm.

Ministern: ”Knuff i rätt riktning”

Konsumentminister Per Bolund ger inte mycket för den kritiken.
– Det här kommer att ge incitament att pröva produkter som inte innehåller lika mycket farliga kemikalier eftersom de får lägre skatt. Med starkt kundtryck och nu politiska krav tror jag att många tillverkare kommer att ställa om sin produktion.
När tror du att vi får se nya produkter i handeln?
– Det kan gå ganska snabbt. Vi ser att det finns ett stort innovationsarbete i industrin med att ta fram alternativ till flamskyddsmedel och hormonstörande ämnen. Den här skatten blir ytterligare en knuff i rätt riktning, säger Per Bolund.

Publisert:

LÄS VIDARE

Så gör du bästa fynden på sommarrean

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö

Elektronikbranschen

Detaljhandel

Hemelektronik