Miljonärmamman: Så sparade jag ihop till miljonen

Förklarar vägen till sparframgången i klippet

Mitt i finanskrisen köpte hon en bok om sparande.

Som ensamstående småbarnsförälder blev Helena Svensson så pass inspirerad att hon vågade satsa på börsen.

Nu kallar hon sig ”Miljonärmamman” på Instagram och föreläser om sparande.

Hon är småbarnsmamman som utan förkunskaper tog klivet ut på börsen – och gjorde succé.

Många känner henne som ”Miljonärmamman”, Instagramprofilen som ger tips och inspiration till som vill ge sig på börssparande.

Bakom kontot med strax över 11 000 följare döljer sig Helena Svensson. Förra veckan gästade hon aktieprogrammet ”Uppesittarkväll”, Omni Ekonomis program som nu även sänds på Aftonbladet.

”Miljonärmamman” Helena Svensson gästade investeringsprofilerna Albin Kjellberg och Nicklas Andersson i torsdagens ”Uppesittarkväll”.
”Miljonärmamman” Helena Svensson gästade investeringsprofilerna Albin Kjellberg och Nicklas Andersson i torsdagens ”Uppesittarkväll”.

”Inte revolutionerande – men enkelt”

Allt startade för Helena Svensson när hon under finanskrisen köpte boken ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer” av företagsledaren och investeraren Per H Börjesson.

Utan någon förkunskap om börssparande blev den dåvarande ensamstående småbarnsmamman inspirerad att ta klivet och köpa sin första aktie.

– Jag följde helt enkelt råden i boken. Det är inte revolutionerande, men det är enkelt och det fungerar, säger Helena Svensson i ”Uppesittarkväll”.

Företagsledaren och investeraren Per H Börjessons bok ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer” blev startskottet för Helena Svenssons sparande.
Företagsledaren och investeraren Per H Börjessons bok ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer” blev startskottet för Helena Svenssons sparande.

Första köpet blev ”kardinalfel”

När hon blir tillfrågad om hur hennes sparande har förändrats genom åren minns Helena Svensson ett nybörjarmisstag på börsen.

– Mitt allra första köp var ett kardinalfel, eftersom jag köpte en enda aktie och la hela summan på den. Jag lade alla ägg i samma korg, säger hon i programmet.

Sedan dess har hon både lärt sig och utvecklats.

– I dag så är jag mycket bredare. Jag har en ganska stabil bas i investmentbolag. Sedan har jag mycket fonder och ETF:er (börshandlade fonder, från engelskans Exchange Traded Fund, reds. anm.).

Helena Svensson och Per H Börjesson.
Helena Svensson och Per H Börjesson.

Föreläser – vill inspirera sparare

Det är tydligt att Helena Svensson brinner för att inspirera. Spartipsen på sociala medier kantas av att hon även föreläser om sin resa till miljonerna. Hon berättar i ”Uppesittarkväll” att hon framförallt riktar sig mot kvinnor, som är underrepresenterade på aktiemarknaden.

– Kvinnor har ofta lägre livsinkomst och pensioner. Jag brukar säga att de som har minst har mest att vinna på det här – att lära sig och att våga försöka.

När Helena Svensson delar sina bästa tips handlar det om just att ta det första steget ut i sparandet. Hon säger att man bör lägga undan 10 procent av sin lön varje månad i någon form av sparande, men att det också handlar om tålamod.

– Börja med en liten summa som man känner sig bekväm med varje månad, utan att ge upp. Sparande är ingen sprint, det är ett maratonlopp. Det är inte sexigt att bli rik långsamt, men det tryggar och är säkrare, säger Helena Svensson.

”Vill inte gråta ut i Aftonbladet”

I ”Uppesittarkväll” frågar programledaren och investerarprofilen Albin Kjellberg ”Miljonmamman” om vad hon tycker om FIRE-rörelsen, alltså den grupp människor som satsar på att spara aggressivt för att kunna pensionera sig i tidig ålder. Helena Svensson menar att hon har en pessimistisk syn på pensionen i dagsläget.

– Jag tror att vi kommer behöva spara mycket, mycket mer än vad de flesta förstår. Jag vill inte behöva gråta ut i Aftonbladet som pensionär, jag vill ha frihet.

Missade du sändningen? Kolla ikapp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu