Så snabbt säljer du huset

avStefan Hesserud Persson

Publicerad:
Foto: Thinkstock

Det är stora skillnader i hur snabbt det går att sälja din bostad. I Stockholm säljs en villa efter i snitt 16 dagar – i Värmland tar det 21 dagar längre, visar nya siffror från SBAB och Booli.

Rapporter om att bostadsmarknaden svalnat av och bromsat in står som spön i backen. Men tittar man på hur lång tid det faktiskt tar att sälja sin bostad, blir bilden delvis en annan.

Nya siffror från SBAB och Booli visar inga större förändringar i förmedlingstid, det vill säga tiden det tar från det att en bostad annonseras till salu tills dess att den säljs, i år jämfört med ifjol.

Snabbare villaförsäljningar

För villor och radhus går det i många län rentav snabbare att få bostaden såld nu i höst jämfört med förra hösten.

– Köpare och säljare som sannolikt ska fatta sitt största privatekonomiska beslut i livet matas ständigt och jämt med information om hur bostadsmarknaden utvecklas. I dagsläget tycker jag att man ska titta på ren fakta istället för att ägna sig åt spekulation, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom SBAB, i en kommentar.

Skillnaderna olika län emellan är däremot stora. Att få sin villa eller sitt radhus sålt går allra snabbast i Stockholms län. Där tar det drygt två veckor från att annonsen läggs ut tills försäljningen är i land. Boende i Värmlands län får som kontrast vänta i 37 dagar.

Går på två veckor

På lägenhetssidan är skillnaderna betydligt mindre. I flera län tar det bara 14 dagar att få bostadsrätten såld, medan det i Norrbotten och Gotlands län tar 24 dagar.

– Sammantaget har inget dramatiskt skett med förmedlingstiden alls. När det kommer till förmedlingstiden ser bostadsmarknaden i stort sett likadan ut som i fjol, säger Claudia Wörmann.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

SBAB

Booli

MER OM MIN EKONOMI