Kalle bytte börsstrategi: Vill göra nytta

Privatspararens tips: Här lägger jag mina pengar

Börsen blir alltmer grön.

En av dem som valt att haka på omställningen är 39-åriga Kalle Nilvér.

– Förra året fick jag 21 procent i avkastning genom att enbart satsa på en hållbar portfölj, säger han.

För fyra år sedan bestämde sig Årebon Kalle Nilvér för att börja placera om sina pengar så att investeringarna skulle bli så hållbara som möjligt.

– Jag hade precis blivit pappa för andra gången och parallellt med det fick jag insikt i hur akut klimatkrisen är, säger han.

I dag är 95 procent av hans fonder och aktier hållbara.

– Jag ville att mitt sparande skulle göra så mycket nytta som möjligt och definitivt inte stötta saker som är dåliga för planeten.

Beskrivits som en megatrend

Gröna investeringar har länge setts som ett sätt att bidra till något gott med sitt sparande och har beskrivits som en ”megatrend”.

Nära hälften av alla privatspararna på svenska börsen sparar i fonder med en hållbar inriktning, enligt en undersökning av Sifo/Demoskop på uppdrag av Avanza från juli 2020.

Samtidigt visar siffror från nätmäklaren att deras verktyg ”Hållbarhetsstämpel” har stigit från ungefär 800 kunder i veckan i somras till cirka 1 200 kunder i veckan i dag.

Sektorn grön teknik och förnybar energi har också rusat på börsen. Vilket inte minst Kalle Nilvér har fått känna på.

Förra året gav hans hållbara portfölj honom en avkastning på 21 procent. I jämförelse har Stockholmbörsens historiska snitt varit plus 8 procent per år.

Kalle Nilvér har 95 procent av sitt sparande i hållbara aktier och fonder.
Kalle Nilvér har 95 procent av sitt sparande i hållbara aktier och fonder.

Om Kalle Nilvér, som är medgrundare av företaget GoClimate, får rätt i sina analyser kommer klimatsmarta placeringar att bli ännu mer populärt framöver. Men då krävs det att en större del av marknaden ställer om.

– En stor del av världens energi kommer fortfarande från fossila källor och de flesta bilar är fortfarande fossildrivna. Allt det måste bort, vilket innebär att vi står inför en enorm omställning i samhället, säger han.

Inte helt enkelt att ställa om portföljen

39-åringen berättar att han dock inte tror att hans omställning gör en särskilt stor skillnad här och nu – men förhoppningsvis på lång sikt.

– Det går att göra mycket mer klimatnytta i dag genom att skänka bort pengar till klimatprojekt än att med samma pengar äga aktier i hållbara bolag. Samtidigt innebär sparande att pengarna växer och att man kan göra ännu mer nytta längre fram.

Men det har inte varit helt enkelt att ställa om, berättar Kalle Nilvér.

– Vill man göra så mycket nytta för klimatet som är möjligt behöver man läsa på om hur de fonder eller aktier man sparar i faktiskt bidrar. Vissa fonder anser att det är hållbart att bara undvika riktigt dåliga saker. Men det räcker inte tycker jag.

5 tips till den som vill spara mer hållbart

Kalle Nilvér anser att det är viktigt att den som vill ställa om till ett mer hållbart sparande, som han har gjort, bör tänka till redan från start.

Här är hans fem tips till den som vill ställa om:

  1. Läs på om bolagen och fonderna
  2. Kolla upp vad som genererar riktig klimatnytta
  3. Titta efter låga avgifter på fonderna
  4. Se upp för ”hajpade” aktier som blir snackisar
  5. Tänk alltid långsiktigt när du sparar på börsen

– Jag är övertygad om att hållbara bolag och klimatsmarta investeringar både kan göra nytta och vara ett bra sätt att spara, säger Kalle Nilvér.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu