Staffanstorp vill kunna satsa på kryptovalutor

Första kommunen att visa intresse för krypto

Staffanstorp kommun vill kunna investera i kryptovalutor.

Frågan ska nu utredas.

– Det ska inte bli vilda västern och att vi skjuter från höften, säger Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande (M).

Den politiska ledningen i skånska Staffanstorp är nyfiken på kryptovalutor. I en tjänsteskrivelse från i fredags ges kommundirektören i uppdrag att utreda om kommunen rent lagligt får investera i digitala valutor. Och om det finns hinder vill man se en uppdateringen av rådande finanspolicy.

– Det är jag som har lagt det här förslaget. När det är utrett kan det gå vidare till beslut. Det är ett strategiskt intresse där vi vill ta till vara på våra kommuninvånares skattepengar, säger kommunstyrelsens ordförande, Christian Sonesson från Moderaterna.

Vad är bakgrunden?

– I korthet så har vi en hel del pengar placerade i räntepapper och annat som ger oss avkastning, men inflationen stiger allt mer och snabbare. Vi behöver skydda kapital som vi placerat och då kan det här fungera som riskspridning som kan ge en viss uppsida.

Christian Sonesson (M) är nyfiken på kryptovalutor.
Christian Sonesson (M) är nyfiken på kryptovalutor.

Behöver göra sig redo

I den rådande finanspolicyn i Staffanstorps kommun nämns inte kryptovalutor eller fonder och certifikat som är bundna till sådana.

– Vi behöver titta på detta, om policyn tillåter sådana investeringar eller inte.

Varför?

– Många ute i världen har redan kommit längre. Det kommer att komma även till Sverige och då behöver vi ha kunskap och regelverk redo.

”Inte något enskild valuta”

Om Staffanstorp i framtiden kommer att investera i kryptovalutor så tror Chistian Sonesson att det kommer ske i form av fonder eller certifikat som är kopplade till olika typer av kryptovalutor.

– Det handlar inte om att sätta alla våra pengar i någon enskild kryptovaluta, utan om möjligt placera en liten del av vårt investerade kapital. Det ska inte bli vilda västern och att vi skjuter från höften, utan det handlar om vanlig riskspridning.

Staffanstorp i Skåne, med en befolkning på omkring 26 000 personer.
Staffanstorp i Skåne, med en befolkning på omkring 26 000 personer.

”Inte så konstigt”

Staffanstorp kommun, med omkring 26 000 invånare, har i nuläget omkring 550 miljoner kronor investerade i framför allt räntepapper men också i olika typer av värdepapper, som aktier i svenska industriföretag och globala fonder, berättar Christian Sonesson.

Kommunen är först ut i Sverige att visa intresse för kryptovalutor, men Christian Sonesson tror inte att man kommer förbli ensamma.

– Om man ser till hur kommuner investerat tidigare så behöver inte det här vara så mycket konstigare. Jag tror att kommuner och regioner kommer investera i fonder när de produkterna nu kommer till Sverige.

Publisert:

LÄS VIDARE