Slovakien: Svensktillverkade stridsfordon bäst

Av:  TT

Förutom i Sverige används Stridsfordon 90 i Norge, Finland, Schweiz, Nederländerna, Danmark och Estland. På bilden syns det under Försvarsmaktens övning Våreld 22 tidigare i maj.
Förutom i Sverige används Stridsfordon 90 i Norge, Finland, Schweiz, Nederländerna, Danmark och Estland. På bilden syns det under Försvarsmaktens övning Våreld 22 tidigare i maj.

Slovakien är på jakt efter nya stridsfordon – och mycket pekar nu på att det slutar med en mångmiljardaffär med CV90, som tillverkas i Örnsköldsvik, rapporterar Örnsköldsviks Allehanda.

Slovakien har fått erbjudanden från flera länder om försäljning av stridsfordon, bland annat från Försvarets materielverk (FMV) som tillsammans med BAE Systems Hägglunds lämnade ett erbjudande som omfattar 152 exemplar av den senaste versionen av Stridsfordon 90, CV90 MKIV.

Slovakiens försvarsdepartement har nu publicerat resultaten från tester som gjordes under 2021 och 2022, och där har CV90 presterat bäst, skriver Örnsköldsviks Allehanda.

– Utvärderingen är vunnen. Slovakerna har beslutat att ta oss till förhandling, men det är en resa kvar innan vi har bläck på kontraktet, säger vd Tommy Gustafsson-Rask till tidningen.

Han räknar med att skriva kontrakt om 152 stridsfordon under hösten, en affär värd 15–17 miljarder kronor.

De senaste 18 månaderna har bolaget skrivit kontrakt till ett värde av omkring 15 miljarder kronor, men affären med Slovakien, om den blir av, skulle bli bolagets största försäljning någonsin i kronor.

– Att vi inte skulle komma överens tror jag inte på. Med tanke på vad som händer i Ukraina kan jag tänka mig att slovakerna har stor lust att ta det här i mål nu, säger Gustafsson-Rask.

Hägglunds är en del av den börsnoterade internationella försvarskoncernen BAE Systems.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu