Anton, 26, har väntat månader på a-kassan

Är skyldig föräldrarna 35 000 kronor

Anton Bergström, 26, blev av med jobbet i april. Sedan dess har han väntat på ersättning från a-kassan – men inte fått en krona.

– Jag vet inte vad jag ska ta mig till, snart måste jag gå till soc, säger han.

Den 1 april blev Anton Bergström, 26, uppsagd från industrijobbet på Duroc Rail i Luleå. Där arbetade han i sex månader med att reparera, demolera och montera tåg. Men när coronakrisen slog till tvingades företaget att göra sig av med flera anställda.

Anton skrev in sig på Arbetsförmedlingen direkt och skickade in en ansökan om ersättning till Alfa-kassan, där han varit medlem i sex år. Men trots månader av väntan har han inte fått något svar.

– Jag tycker det är sjukt, säger han.

Anton Bergström, 26, har väntat på ersättning från a-kassan sedan april.
Anton Bergström, 26, har väntat på ersättning från a-kassan sedan april.

”Vräkt och hemlös”

Sedan april har han sökt massor av jobb, men industriverksamheten i Luleå har skadats hårt av krisen och jobben är få.

För att klara sig har Anton Bergström tvingats låna pengar av föräldrarna.

– Jag har eget boende och förstahandskontrakt, om jag inte haft morsan och farsan hade jag varit vräkt och hemlös. Jag är skyldig dem 35 000 kronor, säger han.

Har aldrig sökt tidigare

När Anton Bergström kontaktat Alfa-kassan har de sagt att de jobbar med de ersättningsansökningarna som kom in i mars. Det är han starkt kritisk till.

– Det är juli nu och jag har inte fått en spänn. Skulle de bli så att de inte beviljar mig ersättning så är det gatan som väntar. Jag har varit med i Alfa-kassan länge och aldrig sökt ersättning. Nu när jag behöver det får jag ingen, säger han.

Medan han väntar har han gjort upp en plan för hösten. Först och främst tänker han byta a-kassa och sedan väntar potentiellt skolbänken.

– Då får man i alla fall CSN, säger han.

Beklagar långa väntetider

Alfa-kassans kommunikationschef Pelle Åkerlund.
Alfa-kassans kommunikationschef Pelle Åkerlund.

På Alfa-kassan är väntetiden just nu i snitt åtta veckor, enligt kommunikationschef Pelle Åkerlund. Men den siffran eftersläpar något och att medlemmar fått vänta dryga tolv veckor är inte orimligt, enligt Åkerlund.

– Min gissning är att vi har högre genomströmningstider än åtta veckor, säger han.

Alfa-kassan beklagar att ersättningssökande får vänta så pass länge men uppger att den långa väntetiden beror på mängden ärenden och ärendenas komplexitet.

– Vi gör allt vi kan för att hantera den här situationen. Vi gör det med alla medel, så som rekrytering, internutbildning och förbättrat arbetssätt.

Varför tar det så lång tid?

– En del av svaret är att Alfa-kassan har längre tider, av den anledningen att vi har personer med ett svagare fäste på arbetsmarknaden, vilket medför att ärendena ofta är något mer komplexa att utreda.

Fakta: Alfa-kassan

  • Är öppen för alla yrkesgrupper 
  • Både arbetssökande, anställda och företagare 
  • Är fristående från fackförbund och andra intresseorganisationer 

Källa: Alfa-kassan


PODD Corona - om antikroppar och T-celler

I diskussionerna kring människors immunitet mot covid-19 har allting handlat om antikroppar. Nu menar vissa forskare att det kan vara minst lika viktigt att vi pratar om det som kallas för T-celler. Så - vad är T-celler för någonting - hur skiljer de här sig från antikroppar - och varför menar vissa att de här T-cellerna tyder på att långt många fler är immuna mot covid-19 än vad vi tidigare känt till?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu