Joakim Båge

Ta chansen och pausa amorteringar

Joakim Båge: Processen är enkel

Från och med den här veckan så tillåter många banker dig att pausa dina amorteringar på bolånet, som en effekt av coronakrisen. Det är en möjlighet som du absolut bör ta. Lägga pengarna på ett kortsiktigt buffertsparande istället.

Förra tisdagen gick Finansinspektionen (FI) ut med sin rekommendation till bankerna att de ser inkomstbortfall kopplat till coronaviruset som ett särskilt skäl, då banken och låntagaren ska ha möjlighet att komma överens om att under en begränsad period minska eller pausa amorteringarna. 
Det kan röra sig om allt mellan tre till tolv månader, med möjlighet till förlängning.
I det senaste avsnittet av EFN:s bostadspodd ”Kvadrat”, som jag programleder, så berättar Anki Lenksjö, kontorschef på Handelsbanken i Nacka Forum, att hennes kontor redan börjat bevilja amorteringsfria perioder till bolånekunder som har en ansträngd ekonomi på grund av coronakrisen:

Att pausa amorteringarna är en möjlighet som alla som är drabbade av coronakrisen bör ta

“Det kom in en hel del förfrågningar och konkreta propåer om att bevilja amorteringsfria perioder redan under gårdagen, säger hon.
“Vi beviljar nästan alltid amorteringsfrihet i tre eller sex månader om man drabbats av effekterna av coronakrisen."
Att pausa amorteringarna är en möjlighet som alla som är drabbade av coronakrisen bör ta, det är ett enkelt sätt att dra ned på utgifterna med uppåt några tusenlappar per månad. 

 Att pausa amorteringarna är en möjlighet som alla som är drabbade av coronakrisen bör ta, skriver Joakim Båge.
Att pausa amorteringarna är en möjlighet som alla som är drabbade av coronakrisen bör ta, skriver Joakim Båge.

Även om du inte blivit drabbad av ett direkt inkomstbortfall, men kanske är en ung förstagångsköpare som lagt alla dina besparingar på kontantinsatsen och nu har små marginaler i din privatekonomi, så bör du i alla fall undersöka chanserna att pausa amorteringarna redan nu.

Det gäller speciellt dig som är en egenföretagare eller jobbar i en extra utsatt bransch, som på hotell eller restaurang, då det är bättre att agera nu än att vänta tills inkomstbortfallet är ett faktum.

Reglerna säger att bankerna kan ge undantag från amorteringskravet när det finns särskilda skäl, men FI påpekar också att det extraordinära läget motiverar att bankerna är generösa i sin tillämpning av att medge undantaget.

Beviljas du pausade amorteringar under tiden du fortfarande har en bra inkomst

Processen är ganska enkel. Du går till din banks hemsida, loggar in på ditt konto och letar upp formuläret om att minska eller pausa amorteringarna. Förklara dina skäl och bifoga eventuellt underlag som bekräftar inkomstbortfallet. Banken kommer sen återkomma inom ett par dagar om de har några frågor.
Beviljas du pausade amorteringar under tiden du fortfarande har en bra inkomst, sätt in de pengarna som du skulle lagt på amorteringen på ett speciellt sparkonto som en extra buffert. Vem vet hur länge den här coronakrisen kommer att vara, men det är uppenbart att de ekonomiska effekterna kommer bli mycket allvarliga.
Därför är det extra viktigt just nu att du har lite extra cash på kontot den dagen det kan komma att behövas. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu