Jarnheimer vald till ordförande för Telia

Av:  TT

Lars-Johan Jarnheimer, Telias nye ordförande.
Lars-Johan Jarnheimer, Telias nye ordförande.

Telias nyvalde ordförande Lars-Johan Jarnheimer siktar på att göra mer Tele2 av halvstatliga Telia.

– Ja, det hoppas jag, säger han till TT.

Men det kommer i sådana fall inte ske i en handvändning, att ändra kulturen i ett så stort bolag tar tid, enligt Jarnheimer, som valdes till ny styrelseordförande på den extra bolagsstämman.

Telia hade fram till 1992 monopol på den svenska telekommarknaden.

– Flera delar av den kulturen sitter kvar fortfarande, säger han.

Ett lag från Tele2

Som tilltänkt ordförande var han indirekt delaktig i att få förra Tele2-vd:n Allison Kirkby att skriva på för Telia, så nu har den halvstatliga telebjässen ett ledarteam från Kinneviks gamla uppstickare, prispressaren Tele2. Själv har han också basat för Tele2 i många år.

Han vill se ett enklare Telia, som kommer närmare kunden. Hans bakgrund i Tele2 präglar hans sätt att tänka. Till veckan ska han prya hos kundtjänst för att förstå bolaget bättre.

– Jag tror på enkelhet och det börjar i styrelserummen, sade han på podiet inför aktieägarna han nu ska tjäna.

Valberedningen lyfter Jarnheimers förtjänster i det kommersiella tänkandet. Den minnesgode kommer ihåg hans projekt Galne Gunnar, lågpriskedjan som ägdes av H&M.

Inte mamma

Men han lyckades aldrig med sin egen mor, enligt den anekdot han drar för aktieägarna. Hon jobbade hela sitt liv på Telia.

– Hon var den enda jag inte fick att gå över till Tele2.

Men han blir mer försiktig när det gäller synen på kinesiska Huawei som leverantör av teknik till de kommande 5G-näten. Huawei har ifrågasatts för att ha för nära koppling till den kinesiska statsledningen och skulle därmed kunna vara ett säkerhetshot.

– Nu blev jag vald för en kvart sen. Jag tror jag måste sätta mig in i de där frågorna innan jag har en bestämd uppfattning.

Han vill därför inte kommentera SVT:s uppgifter om att Huaweis Nordenchefer bland annat försvarat den kinesiska regimens övervakning av sina medborgare.

– Det där måste jag ta med verkställande ledningen, det där är ett operationellt beslut.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu