”När en leksak är slut får föräldrarna panik”

MIN EKONOMI

Lilyana Gelush, 33, jobbar i leksaksbutik i Stockholm

Foto: JULEN STRESSIG - MEN ROLIG Lilyana Gelush gillar jobbet i leksaksbutiken. Just nu är det extra stressigt med tiofalt fler kunder än vanligt.

MIN DAG PÅ JOBBET

Lampor blinkar och sirener från brandbilar i miniatyr tjuter ikapp med julmusiken i bakgrunden. Nyfikna barn klämmer på förpackning efter förpackning och föräldrar fyller sina korgar i jakten efter den där perfekta leksaken som ska göra årets julafton till den bästa någonsin.

Man skulle kunna tro att en leksaksaffär är helvetet på jorden dagarna innan jul. Visst är det våra mest hektiska dagar på hela året men det är också de allra roligaste.

Så här inför jul börjar dagen med att vi tar på oss våra­ tomteluvor, dricker en kopp kaffe och laddar upp tillsammans. Ju närmare julafton desto mer får vi att göra och de tre sista dagarna brukar vara helt galna. Men vi är ett bra team och under julen är vi nästan tre gånger fler som jobbar och hjälps åt.

När butiken öppnar går vi ut till våra stationer och fyller på med leksaker i hyllorna och hjälper våra kunder.

Det är nästan som en livs ­levande tomteverkstad och det känns som att vi knappt gör något annat än fyller på hyllorna dagarna i ända. Kunderna tömmer och vi fyller på och så går det runt, om och om igen.

I vanliga fall får vi varu­leveranser tre dagar i veckan med ungefär tjugo pallar leksaker och har ett par hundra kunder att ta hand om varje dag. Den här tiden på året får vi femtio pallar med leksaker skickade till oss - varje dag. Och samtidigt har vi tvåtusenfemhundra kunder att hjälpa dagligen. Så det är fullt upp minst sagt.

Kunderna är stressade, har mindre tid än vanligt och ska till varje pris ha tag på sakerna som står på inköpslistorna. De ska bara bockas av helt enkelt. Om en leksak är slut utbryter ofta panik i föräldrars ögon. Deras planering faller. Men ganska snabbt infinner sig en lättnad och tacksamhet när vi kan tipsa om ett liknande alternativ. Tacken vi får för hårt arbete är ju den glädje som vi hjälper till att ge alla barn på julafton.

När arbetsdagen är slut landar jag hemma i soffan med fötterna i högläge och är helt slut. Men det är en skön känsla och det är med glädje som jag gör mig redo för ännu en arbetsdag i julrushen. Det här är min favorittid på året, det är mer action än rutin just nu.

När julen är över pustar vi såklart ut, men vi längtar direkt till nästa jul.

Berättat för Monica Karlstein

ARTIKELN HANDLAR OM