Expert: Det är allvarligt

MIN EKONOMI

Peter Malmqvist förutspår skakig tid på börserna

Peter Malmqvist, analyschef på Nordnet, förutspår en skakig tid på världens börser det närmaste halvåret.

– Den senaste månaden har en väldigt stor del av kreditgivningen stramats åt. Och eftersom krediter är smörjmedlet i hela ekonomin är situationen allvarlig, säger han.

Foto: Allvarligt Peter Malmqvist, analyschef på Nordnet, anser att oron som plågar framförallt kreditgivningen världen över är allvarlig.

Hittills har oron på den amerikanska bostadsmarknaden ”bara” skakat om fondvärlden. I dag stängde den franska storbanken BNP Paribas tre specialistfonder där stora investerare är aktiva.

Men ännu har inga småsparare drabbats direkt av oron på börsen.

Vad är det som orsakar börsfallet?

– Det finns en stor osäkerhet som har att göra med kreditgivningen till amerikanska bostäder. Den oron, liksom oron kring hela den amerikanska bostadsmarknaden, ligger som ett stort regnmoln över alla finansiella marknader, säger Peter Malmqvist.

Hur påverkar oron enskilda företag och småsparare?

– Det blir svårare att låna därför att bankerna drar öronen åt sig. Man har redan börjat begära lite bättre ränta och säkerhet och högre kaptialinsatser. Uppstramningen innebär att en rad affärer inte blir gjorda. Nu bara sista månaden har en väldigt stor del av kreditgivningen stoppats upp. Det är allvarligt.

Vad ska man göra som småsparare, om något?

– I ett sådant här läge när man känner sig orolig är det oftast därför att man känner att man ligger lite fel med sina pengar. Man kanske har investerat aktier med pengar som man egentligen behöver på kort sikt. Och om man behöver pengarna det närmaste året så ska man nog flytta över dem till en säkrare investering eller sätta dem på ett bankkonto. Det tar nog ett halvår, ett år, innan det här lugnar ner sig.

Men hellre än att riskera att hamna ännu mer fel i sina affärer är ett gott råd också att ”sitta lugnt i båten”

– Det är alltid det minst dåliga rådet.

Robert Triches

ARTIKELN HANDLAR OM