Jakt på spelbolagsaktier efter storaffär

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Wayne Parry/AP/TT
Brittiska William Hill lägger bud på spelbolaget Mr Green. Arkivbild.

Det blev rusning efter spelbolagsaktier sedan brittiska bolaget William Hill meddelat att man vill köpa Mr Green för 2,8 miljarder kronor.


Efter det brittiska miljardbudet på spelbolaget Mr Green – räkna med fler storaffärer i branschen inför den nya spellagen som träder i kraft vid årsskiftet.

– Det blir mer kostnader att bära och det är enklare när du är stor, säger Kristoffer Lindström, analytiker på Redeye.

Affären var delvis triggad av att spelbolagsaktiernas värde tryckts ner det senaste året, i spåren av osäkerhet kring den nya spellagen i Sverige. Det syns tydligt i att andra spelbolagsaktier nu rusar på börsen, bland andra Leo Vegas, Cherry och Global Gaming. Fler storaffärerna väntar förmodligen, enligt Kristoffer Lindström.

– Jag tror det kan komma fler affären, säger han.

Inte förvånad

Budet på Mr Green kom heller knappast som någon blixt från en klar himmel, enligt bedömarna.

– Det här var ingen affär som man blev särskilt förvånad över, säger Sharish Aziz, bettinganalytiker på Danske Bank.

Hon ser framför sig fler affärer när branschen förmodligen konsolideras ytterligare inför att Sverige får en ny spellicenslag från 1 januari.

– Nu positionerar sig spelbolagen så mycket som möjligt, säger hon.

De många mindre spelbolagen som snabbt dykt upp de senaste åren lär få svårare med ett licenssystem, tror Kristoffer Lindström. Skatten på 18 procent av spelintäkterna innebär ökade kostnader och då blir det viktigare att vara stor.

Över 50 bolag

Det vimlar av spelbolag och ännu fler varumärken. Över 50 bolag har sökt spellicens hos Lotteriinspektionen. I dag drivs deras verksamhet utomlands ifrån, ofta Malta, och alltid på nätet eftersom spelbolagen fram till årsskiftet inte har tillstånd att bedriva spel i Sverige – i praktiken ett svenskt spelmonopol som kommit att bli ett slag i luften.

William Hill är ett av Storbritanniens större spelbolag, men är traditionellt lite svagare på onlinespel. Med köpet av Mr Green stärker britterna sin närvaro på mobilplattformarna och får samtidigt in foten ordentligt i Norden där spelandet är stort.

– Norden är attraktiva marknader, säger Aziz.

Budet på Mr Green är relativt dyrt, konstaterar hon, en budpremie på närmare 50 procent baserat på börskursen i tisdags, vilket visar på attraktiviteten av att närvara på de nordiska marknaderna.

Affären fick direkt klartecken från de svenska huvudägarna och styrelsen.

Fakta: Budet i korthet

  • Vadslagningsbolaget William Hill lägger ett bud på Mr Greens aktier och är beredd att betala 69 kronor per aktie. Det innebär en budpremie på 48,50 procent jämfört med stängningskursen den 30 oktober. Totalt värderas budet till 2 819 miljoner kronor.

  • Mr Greens styrelse och storägare som representerar 40 procent av aktierna säger ja till budet.

Källa: Mr Green

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Mr Green

Aktier

MER OM MIN EKONOMI