Expert: Bopriserna fortsätter att stiga

Privatekonomi

Bostadspriserna fortsätter rusa – och högre lär de bli. Risbankens besked i går om att införa minusränta kommer att driva på utvecklingen ytterligare, säger ekonomiprofessorn Stellan Lundström.

Den förväntade prisnedgången för bostadsrätter över jul- och nyårshelgerna uteblev. Bostadsrättspriserna har nu ökat med 31 procent de senaste tre åren. Bara under de senaste tolv månaderna har medelpriset för både bostadsrätter och villor stigit med 9 procent i hela riket, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Årstakten håller i sig och det betyder att priserna ackumuleras rätt saftigt, givet att inflationen är nära noll, säger Per-Arne Sandgren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Högsta någonsin

Enligt det kvalitetsjusterade Hox-index från Valueguard är uppgången 3 procent från december till januari för privatägda bostäder. I Sverige, Stockholm och Göteborg är index för bostadsrätter på sin högsta nivå någonsin. Räknat på 12 månader har Hox-index stigit 12,4 procent för hela riket.

Samtidigt som utbudet av villor och bostadsrätter är på historiskt låga nivåer är intresset för bostäder på en ovanligt hög nivå. Hemnet noterade förra veckan 2,2 miljoner unika besökare.

– Vi har en het bostadsmarknad. Säljtiderna sjunker, vi har ett lågt utbud, en hög efterfrågan, en låg nyproduktion och en fortsatt god konjunktur med väldigt låga räntor.

Andra åtgärder

Det låga utbudet i kombination med billiga lån bäddar för fortsatt stigande priser, säger Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi på Kungliga tekniska högskolan. Riksbankens beslut att införa minusränta kommer att driva på utvecklingen ytterligare.

– Det är det enda man kan säga, sen hur mycket återstår att se. Det är det som kanske är det lite läskiga, att det finns ingen som vet, säger han.

Enligt Lundström krävs en lång rad andra åtgärder på bostadsmarknaden för att få igång flyttkedjorna och starta byggandet.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter och få lägre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Privatekonomi

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi

Bostadsmarknad