Ny eller begagnad barnvagn?

Av: 

Susanna Vidlund

Privatekonomi

Lista: 10 populära modeller med prisjämförelse

Viktigt köp Den som köper en begagnad barnvagn kan spara stora summor pengar. Men oavsett om man väljer nytt eller begagnat, bör man fundera över vilken vagn som passar familjens behov bäst.
Viktigt köp Den som köper en begagnad barnvagn kan spara stora summor pengar. Men oavsett om man väljer nytt eller begagnat, bör man fundera över vilken vagn som passar familjens behov bäst.

Att få barn är en stor omställning i livet, inte minst ekonomiskt.

En av de större utgiftsposterna är barnvagnen.

Den kan kosta allt från någon tusenlapp begagnat upp till över 10 000 kronor för en ny.

Studenten Anna Lavfors, 26, är en tvåbarnsmamma i Stockholm som pluggar till socionom och driver bloggen "Allt om barnvagnar" samt gruppen "Barnvagnar" på Facebook.

– Fördelen med att köpa begagnat är förstås priset. Nackdelen är att om något går sönder, så kan man inte bara lämna in vagnen gratis, säger Anna Lavfors som sedan i november förra året driver bloggen "Allt om barnvagnar".

En annan fördel med den begagnade vagnen är att man ofta får med olika typer av tillbehör på köpet, såsom myggnät, regnskydd, åkpåse och annat som kan vara bra att ha – och dyrt att köpa nytt.

"En förlustaffär"

Anna Lavfors har själv köpt både begagnade och nya vagnar. Hon beskriver sig själv som en "barnvagnsnörd" som testar och skriver om vagnar.

Anna har hunnit med att äga cirka 20 stycken barnvagnar vid det här laget.

– Fördelen med att köpa nytt är att det är oanvänt, allt funkar och gör det inte det, så har man garanti. Nackdelen är att det alltid är en förlustaffär. Nytt går ner i pris, begagnat håller priset bättre.

Fräscha upp vagnen

Hon tipsar om att man lätt kan fräscha upp sin begagnade vagn.

– Tvätta den! Många som säljer sin vagn, orkar inte göra det. Sedan går det att färga klädseln, sy egen klädsel, eller köpa ny om man vill. Det går också att lacka om chassit, så det går att omvandla en vagn väldigt mycket!

Har du något tips på hur man gör ett bra köp på begagnatmarknaden?

– Bestäm dig för vad du letar efter. När du kommit fram till rätt modell, lägg in en bevakning på Blocket och se hur många som säljs på begagnatmarknaden och vad de kostar i snitt. Då ser du när rätt modell kommer ut till rätt pris.

Testa vagnen

Anna tycker också man ska läsa in sig på olika årsmodeller när man vet vilken vagn man letar efter.

– Det kan skilja sig åt mellan olika år. Vissa vagnar har vissa fel som är vanligare, ett visst år kanske en viktig uppdatering av modellen har gjorts.

Anna understryker också att det är viktigt att prova vagnen innan man köper den.

– Fäll upp och ihop vagnen, testa bromsen och andra funktioner så du vet att inget är trasigt. När du köper begagnat har du ingen ångerrätt.

Att tänka på när du väljer vagn:

Det finns mängder av barnvagnar att välja mellan.

Tänker över vad just du och din familj har för behov, så ni hittar vagnen som passar just er.

Vagnen ska vara bekväm att köra och skön för barnet att sitta i.

  Se till att vagnen går in i bagageutrymmet i bilen eller i hissen där ni bor.

  Fundera över hur tung vagnen får vara. En tyngre vagn är jobbigare att exempelvis dra uppför trappor.
  Hjulens utformning påverkar. Beroende på var du ska använda vagnen, kan olika typer av hjul vara att föredra. I staden kan svängbara, små hjul vara att föredra. På landet där terrängen är annorlunda kan det krävas mer robusta hjul.
  Hur ser vagnens förvaringsmöjligheter ut? Finns det plats för sådant du vill ta med i vagnen och vad finns det för tillbehör att köpa till?
  Om klädseln är avtagbar och går att tvätta, är det att föredra.

Källa: Konsumentverket.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Ekonominyheter som påverkar din privatekonomi | Aftonbladet
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Privatekonomi