Så tömmer taxichaufförer ditt bankkonto efter resan

Av: 

Sandra Kjellström

Under sommaren ökar antalet taxibedrägerier i storstäderna.
Under sommaren ökar antalet taxibedrägerier i storstäderna.

Bedrägeri

Taxichaufförerna byter ut ditt kort och tömmer ditt konto.
Nu varnar polisen för bedragarna.
– Man känner sig rätt lurad, säger Nils, som blev av med flera tusen kronor efter en taxiresa.

När du är på väg hem från en sen utekväll passar de på. De byter ut ditt kontokort mot ett likadant när du inte ser och när du försöker betala fungerar inte pinkoden trots flera försök.

Då säger de att de bjuder på resan, samtidigt som de har noterat din kod. Med dig hem har du ett helt annat kort och det är kanske först dagen efter som du upptäcker att det inte är ditt kort som ligger i plånboken. Då är det redan för sent och kontot är länsat.

Såhär jobbar taxibedragarna vanligtvis. Under sommaren märker polisen en ökning av sådana här ärenden. Efter varje helg trillar det in mängder av anmälningar i storstäderna.

Polisen går nu ut på sin Facebook-sida och varnar för taxibedrägerierna.

– Det är när folk är ute, roar sig och blir berusade, då blir de lättare offer, säger Anna-Lena Tapper, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericenter.

”Såg ut som mitt kort”

En som har blivit utsatt för taxibedrägeri är Nils. Det var för två somrar sedan när han skulle ta en taxi hem i Stockholm på kvällen.

– Jag tog en taxi på gatan. Det var inga konstigheter, jag åkte hem och betalade med mitt kort. Men sedan fick jag ett annat kort tillbaka, säger han.

Han berättar att chauffören tog kortmaskinen när kvittot skulle skrivas ut. Men han märkte inte att det var ett helt annat kort som han fick tillbaka.

– Kortet var helt nednött där siffrorna och namnet står så jag såg ingenting. Det såg ut som mitt kort. Jag tog inte heller något kvitto. Det känns inte som att man brukar göra det.

Dagen efter blev Nils uppringd av en kille som frågade om han hade tappat bort sitt kort. Killen hade nämligen fått ett kort där det stod Nils namn på, men de kunde till en början inte förstå hur det var möjligt.

Lurades på flera tusen

När Nils kontrollerade kontokortet i sin plånbok upptäckte han att det stod ett annat namn på det. Då började de förstå att det var taxichauffören som lurat dem.

Killen som ringde hade blivit av med 10 000 kronor. Nils själv blev av med 1 000–2 000 kronor.

– Jag hade tur för jag hade inte mer än så på kortet. Jag ringde till banken och då sa de att någon hade försökt ta ut 10 000 kronor.

Hur kändes det att bli utsatt för det här?

– Det var inte speciellt roligt. Man känner sig rätt lurad.

Nils polisanmälde händelsen och lyckades få pengarna tillbaka genom att reklamera uttaget hos sin bank.

I dag beställer han helst taxi innan han ska åka någonstans och tänker på att ta kvitto och hålla koll på kortmaskinen när han betalar.

Spökterminalen registrerar din kod

Hur mycket pengar som passagerare blir av med när de utsätts för taxibedrägeri varierar. Enligt polisen har passagerare blivit av med mellan 2 000 och 90 000 kronor.

Polisen misstänker att kortterminalerna som bedragarna använder i själva verket kan vara spökterminaler, alltså falska maskiner som inte fungerar. Det kan också vara så att de registrerar koden som du slår in.

– Det är inte schysst mot de kvinnor och män som är ute och är glada och unnar sig att åka taxi och så utnyttjar de här bedragarna det, säger Anna-Lena Tapper.

Det är inget särskilt taxibolag som har pekats ut, men polisen misstänker att det är flera gärningsmän inblandade.

Behöver hjälp med tankning

– Folk har lämnat väldigt olika signalement, men de är inte så uttömmande. Det finns spår som vi jobbar efter, men vi vill att drabbade hör av sig och anmäler.

Att lura av passagerare pengar på det här sättet är också vanligt bland de som kör svarttaxi. Men här är tillvägagångssättet lite annorlunda.

Bedragarna vill ofta att du följer med ut och hjälper till att tanka bilen, då de uppger att de behöver hjälp med betalning. Då passar de också på att byta ut ditt kort när du inte ser.

Anna-Lena Tapper vill uppmana taxipassagerare att vara uppmärksamma när det är dags att betala för resan.

– Det kan vara bra att hålla koll på ditt kort så att du verkligen får rätt kort tillbaka.

ANNONS

Få bättre sparränta när inflationen stiger! Byt sparkonto med högre ränta helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya metoden som kapar ditt bank-id

ÄMNEN I ARTIKELN

Bedrägeri

Brott

Taxibolag