Hälften av ungdomarna sommarjobbar

avSandra Kjellström

Publicerad:
Uppdaterad:

Varannan gymnasieelev sommarjobbar. Bristen på arbetskraft inom flera yrken gör att det är lättare att få sommarjobb i dag.

– Som det ser ut just nu på arbetsmarknaden råder det brist inom flera yrken. Det är positivt för de här ungdomarna som kan få sommarjobb, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Foto: iStockphoto
Att sommarjobba på café är vanligt bland unga.

Mellan 2015–2016 sommarjobbade 54 procent av ungdomarna i åldrarna 16–18 år, enligt undersökningarna av barns levnadsförhållanden som SCB, Statistiska Centralbyrån, har gjort.

Men det är inte lika vanligt bland 13–15-åringarna, där ungefär vart tionde barn sommarjobbar.

Brist på arbetskraft

Att det råder brist inom flera yrken gör att det i dag är lättare att få jobb under sommaren, menar Johan Eklöf, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

– Det är positivt att det är så pass stor andel som vill ha och kan få ett sommarjobb. Det är ju alltid konkurrens om jobben, men som det ser ut just nu på arbetsmarknaden råder det brist inom flera yrken. Det är positivt för de här ungdomarna som kan få sommarjobb, säger han.

Vårdyrken vanligast

De vanligaste arbetena som Arbetsförmedlingen får in är inom vården, som till exempel personlig assistent och undersköterska. Men oftast behöver man vara 18 år för att få sådana jobb.

– När man är så pass ung är det vanligare att man får enklare restaurangjobb, caféjobb och enklare försäljningsjobb, som till exempel att stå i en glasskiosk, säger Johan Eklöf.

Söka jobb på sociala medier

Enligt honom är de flesta jobben i sommar tillsatta och kring midsommar är det oftast försent att söka. Därför är det viktigt att vara ute i god tid och söka redan i februari och mars.

Dessutom menar Johan Eklöf att det i i dag är viktigt att söka jobb på olika plattformar, som till exempel på sociala medier.

– Det är ett av våra första tips, att man uppdaterar på Facebook och Instagram att man söker jobb. Det gäller inte bara unga, utan alla. Det vi trycker på är att man måste ha flera strategier när man söker sommarjobb och använda både sociala medier, Arbetsförmedlingen och andra vägar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

MER OM MIN EKONOMI