Tusen kronor per dag i villaprislyft

Foto: Jessica Gow / TT
Drygt tusen kronor per dag i prislyft på villor i Stockholms län 2012–2017. Arkivbild.
MIN EKONOMI

Villapriserna har haft en superökning på fem år.
På sina håll har villorna ökat med tusen kronor – per dag.
– En stor anledning till de kraftigt stigande priserna är lågt utbud, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Villapriserna har i snitt lyft med 39 procent på fem år, enligt en genomgång gjord av Svensk mäklarstatistik på uppdrag av mäklarfirman Fastighetsbyrån.

– När man ser tillbaka på den senaste femårsperioden så är det överlag kraftiga prisökningar. Norr- och Västerbotten som utgår från relativt låga prisnivåer ligger i topp utifrån procentuell prisförändring, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Börjat plana ut

Men det norrlandslänen följs åt av Stockholm.

– Dock tar sig även Stockholms län, med landets dyraste priser, in på topp tre. Nu kan vi dock se en tendens till att prisökningen på villor stannat av något. Amorteringskrav och striktare utlåningskrav tillsammans med höga priser ser ut att börja göra avtryck på marknaden, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Störst ökning procentuellt har det varit i Norrbottens län, där priserna under mätperioden, 2012–2017, har ökat med 57 procent. I kronor räknat är dock ökningen mest markant i Stockholms län, med ett lyft för snittpriset på nästan två miljoner kronor under perioden. Det motsvarar en värdeökning på drygt tusen kronor per dag.

Danderyd är värst

Utifrån värdeutveckling i kronor så är villaägarna i Stockholms län de överlägsna vinnarna med en snittökning på nära två miljoner på fem år. På kommunnivå ligger Danderyd, Lidingö och Täby i toppen.

– En stor anledning till de kraftigt stigande priserna är lågt utbud. Vi har tyvärr starka inlåsningseffekter då många villaägare drar sig för att flytta eftersom det ofta blir dyrare med en ny bostad – även om den är mindre. På vissa attraktiva orter med liten eller obefintlig nyproduktion blir det väldigt stort tryck på de villor som kommer ut på marknaden. Det blir väldigt påtagligt när man ser att villaägarna i Danderyd ”tjänar” flera tusen kronor om dagen på sin bostad, fortsätter Johan Engström.

FAKTA

TOPPLISTA: Så mycket har villapriserna ökat i ditt län på fem år:

 1. Norrbottens län 57 procent

 2. Västerbottens län 52 procent

 3. Stockholms län 52 procent

 4. Örebro län 48 procent

 5. Västernorrlands län 46 procent

 6. Västmanlands län 45 procent

 7. Gävleborgs län 45 procent

 8. Södermanlands län 45 procent

 9. Jämtlands län 45 procent

 10. Dalarnas län 42 procent

 11. Gotlands län 42 procent

 12. Östergötlands län 42 procent

 13. Västra Götalands län 41 procent

 14. Hallands län 39 procent

 15. Uppsala län 37 procent

 16. Jönköpings län 36 procent

 17. Värmlands län 34 procent

 18. Kronobergs län 32 procent

 19. Skåne län 29 procent

 20. Kalmar län 23 procent

 21. Blekinge län 22 procent

Källa: Svensk mäklarstatistik

Siffrorna är framtagna av Svensk Mäklarstatistik och jämför kvadratmeterpriser (median) på alla villaförsäljningar gjorda jan-juli 2012 med samma period 2017. Det är den procentuella ökningen som redovisas. De kommuner som haft färre än 10 försäljningar under någon av perioderna är borttagna. Svensk Mäklarstatistiks siffror grundar sig på ca 80 % av alla försäljningar av bostäder som görs genom fastighetsmäklare.

Foto: Fastighetsbyrån
Så här har värdeförändringen bland Sveriges tio dyraste kommuner varit.
FAKTA

TOPP 10: Kommuner med störst procentuell förändring

 1. Härjedalen 166 procent

 2. Storuman 127 procent

 3. Ljusnarsberg 122 procent

 4. Ockelbo 109 procent

 5. Vaggeryd 98 procent

 6. Vansbro 93 procent

 7. Åre 91 procent

 8. Askersund 89 procent

 9. Nordmaling 85 procent

 10. Tibro 84 procent

Källa: Svensk mäklarstatistik

Siffrorna är framtagna av Svensk Mäklarstatistik och jämför kvadratmeterpriser (median) på alla villaförsäljningar gjorda jan-juli 2012 med samma period 2017. Det är den procentuella ökningen som redovisas. De kommuner som haft färre än 10 försäljningar under någon av perioderna är borrtagna. Svensk Mäklarstatistiks siffror grundar sig på ca 80 % av alla försäljningar av bostäder som görs genom fastighetsmäklare.