Tusen kronor per dag i villaprislyft

avTT

Publicerad:
Foto: Jessica Gow / TT
Drygt tusen kronor per dag i prislyft på villor i Stockholms län 2012–2017. Arkivbild.

Villapriserna har haft en superökning på fem år.
På sina håll har villorna ökat med tusen kronor – per dag.
– En stor anledning till de kraftigt stigande priserna är lågt utbud, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Villapriserna har i snitt lyft med 39 procent på fem år, enligt en genomgång gjord av Svensk mäklarstatistik på uppdrag av mäklarfirman Fastighetsbyrån.

– När man ser tillbaka på den senaste femårsperioden så är det överlag kraftiga prisökningar. Norr- och Västerbotten som utgår från relativt låga prisnivåer ligger i topp utifrån procentuell prisförändring, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Börjat plana ut

Men det norrlandslänen följs åt av Stockholm.

– Dock tar sig även Stockholms län, med landets dyraste priser, in på topp tre. Nu kan vi dock se en tendens till att prisökningen på villor stannat av något. Amorteringskrav och striktare utlåningskrav tillsammans med höga priser ser ut att börja göra avtryck på marknaden, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Störst ökning procentuellt har det varit i Norrbottens län, där priserna under mätperioden, 2012–2017, har ökat med 57 procent. I kronor räknat är dock ökningen mest markant i Stockholms län, med ett lyft för snittpriset på nästan två miljoner kronor under perioden. Det motsvarar en värdeökning på drygt tusen kronor per dag.

Danderyd är värst

Utifrån värdeutveckling i kronor så är villaägarna i Stockholms län de överlägsna vinnarna med en snittökning på nära två miljoner på fem år. På kommunnivå ligger Danderyd, Lidingö och Täby i toppen.

– En stor anledning till de kraftigt stigande priserna är lågt utbud. Vi har tyvärr starka inlåsningseffekter då många villaägare drar sig för att flytta eftersom det ofta blir dyrare med en ny bostad – även om den är mindre. På vissa attraktiva orter med liten eller obefintlig nyproduktion blir det väldigt stort tryck på de villor som kommer ut på marknaden. Det blir väldigt påtagligt när man ser att villaägarna i Danderyd ”tjänar” flera tusen kronor om dagen på sin bostad, fortsätter Johan Engström.

Foto: Fastighetsbyrån
Så här har värdeförändringen bland Sveriges tio dyraste kommuner varit.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM MIN EKONOMI