Charlotte bytte bana helt – blev sjuksköterska

Av: Liisa Aus

Publicerad:

Jobb & karriär

Utåt hade Charlotte allt.

Ett flashigt jobb. Hög lön. Fint hus och en härlig familj. Lyxiga semesterresor.

Men inuti mådde hon inte bra.

– Jag jobbade jämt och hann inte leva. Så jag började om och blev sjuksköterska i stället.

Charlotte Odeborn lämnade toppjobbet för att bli sjuksköterska.
Foto: JIMMY WIXTRÖM
Charlotte Odeborn lämnade toppjobbet för att bli sjuksköterska.

Disciplin och hårt jobb har alltid varit ett mantra för Charlotte Odeborn, 48. Den hårda skolan från Operans balettakademi lärde henne att pusha sig själv – ibland bortom det som var hälsosamt.

– Jag har ju alltid kört på, presterat och gjort mitt yttersta – oavsett vad det handlat om. Som ung pluggade jag olika kurser och var alltid bäst. När jag sedan hamnade i marknads- och reklambranschen var möjligheterna oändliga.

Jobbade dygnet runt

Det gick bra för Charlotte. Steg för steg tog hon sig fram och satt till slut som marknadsansvarig med stora kunder och enorma krav på att leverera bra resultat.

– Jag älskade mitt jobb. Jag fick vara kreativ, träffa folk och fick massor av bekräftelse. Men jag jobbade också dygnet runt, vilket alla förväntas göra på de största och flashigaste reklambyråerna, säger Charlotte.

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Charlotte tyckte inte att stressen och pressen var värd den höga lönen och den fina karriären inom reklambranschen.

Hon var alltid tillgänglig på mobilen. På familjesemestern följde den senaste kampanjen med i ryggsäcken. Mejlen checkades kontinuerligt och Charlotte var alltid redo när jobbet ringde. Tog sig till jobbet direkt om det behövdes.

– Det här höll ju inte i längden. Jag började känna mig trött och oinspirerad. Jag trivdes varken på jobbet eller hemma och försökte hitta en snabb lösning som skulle göra allt bra igen.

Behövde en drastisk förändring

Charlotte sa upp sig. Träffade en annan man. Började ett nytt jobb – med ännu mer ansvar. Sa upp sig igen och tog ett jobb som chef på en mindre reklamfirma. Där någonstans kom insikten att hon behövde göra en drastisk förändring för att må bra igen.

– Under de här åren hade jag flera gånger kommit i kontakt med sjukvården. Min pappa som fick cancer, min sexåriga dotter som bröt lårbenshalsen och jag själv som drabbades av tjocktarmscancer. Det blev långa perioder på sjukhus och jag blev så imponerad av personalen. Duktiga, snälla och omtänksamma - det var personer som via sitt arbete gjorde skillnad på riktigt.

När sedan en 40-årig kollega fick stroke kände Charlotte att det fick vara nog. Stressen och pressen var inte värd den höga lönen, lyxlivet och den fina karriären.

– Dessutom hann jag ju aldrig leva. Jag bara jobbade.

”Jag började nästan gråta av lättnad”

Charlottes mantra är ”att bara göra”. Så hon bara gjorde. Ringde Sophiahemmet och kollade vad hon behövde för att kunna utbilda sig till sjuksköterska. Hon som redan var 43 år gammal…

– Kvinnan som svarade var först helt tyst. Sedan sa hon ”Men, du är inte gammal… sök”. Jag började nästan gråta av lättnad.

Foto: Privat
Charlotte jobbar nu på Danderyds sjukhus.

Sedan blev det att sätta sig i skolbänken igen och läsa in Matte B. Byta den höga lönen mot CSN. Charlotte flyttade in i sin mammas hus och levde på studielån och sparade pengar. Sedan gick hon sjuksköterskeprogrammet och jobbar nu på Danderyds sjukhus.

– I dag tjänar jag knappt hälften av vad jag gjorde i mitt tidigare liv, men jag skulle aldrig byta tillbaka. Jag mår bra, har tid med familjen och mig själv – och jag har ett jobb som är viktigt på riktigt.

Bor fyra minuter från jobbet

Också de små sakerna har gjort stor skillnad: att ha arbetskläder och slippa stå och välja i garderoben, att kunna lämna över ansvar till nästa skift, att inte få jobba övertid eller ta med jobbet hem. Dessutom bor Charlotte fyra minuter från jobbet.

– Nu har jag precis blivit frisk från corona och ska äntligen få gå tillbaka till jobbet igen. Jag har verkligen längtat! Att byta bana mitt i livet är nog det bästa och modigaste jag någonsin gjort.

Publicerad:

LÄS VIDARE