Nu är det dags att deklarera

MIN EKONOMI

"E-deklarera och få pengarna före midsommar"

I år kommer drygt 7,7 miljoner svenskar att deklarera.

Nu går det bra att deklarera elektroniskt, du kan också se ditt preliminära skattebesked.

Enligt Kay Kojer vid Skatteverket finns det stora fördelar med att deklarera via nätet eller mobilen.

Skatteverket öppnade den elektroniska tjänsten för deklaration redan på onsdagskvällen.

– Den som deklarerar elektroniskt och väntar på skatteåterbäring, får pengarna före midsommar. Annars får man vänta till augusti, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare, till Aftonbladet.

För att få pengarna innan midsommar är det dock viktigt att se till att du angett ditt eget kontonummer. Så fort som möjligt.

– En del missar på att när du anmäler bankkontot tar det normalt sett fem dagar innan vi vet om det är godkänt eller inte. Vi ställer frågan till banken och kollar att det är ditt eget konto, annars godkänner vi det inte, säger Kay Kojer.

Loggar du in med din e-legitimation får du också se ditt preliminära skattebesked, om du får tillbaka pengar eller måste betala.

Fler fel på papper

En annan fördel är att det är så många som sex gånger fler fel i pappersdeklarationerna med bilagor, jämfört med e-deklarationerna med bilagor. Anledningen är den mänskliga faktorn. Den som har ett företag, eller sålt aktier eller bostad, har därför mycket att vinna på att deklarera via e-tjänsten på skatteverket.se istället för på papper.

– Det är ungefär hälften som gör fel när man redovisar på sin näringsverksamhet. Det handlar om summering och överföringsfel och allt sådant som annars finns automatiskt i den elektroniska deklarationen.

Ändra många gånger

En annan fördel är att du enkelt kan ändra i din elektroniska deklaration om du i efterhand kommer på att något blev fel.

– Du kan ändra hur många gånger som helst. Det är den senaste deklarationen som gäller, allt annat tas bort.

Kay Kojer berättar att det inte är några stora nyheter med årets deklaration.

– Men några nyheter finns det. Nu kan du till exempel se förra årets deklaration och alla uppgifter du skickade in.

Alla som har e-legitimation kan då gå in på Skatteverkets hemsida och deklarera. Det är inte nödvändigt att vänta på pappersdeklarationen. Så snart deklarationen är gjord, räknas ens skatt ut och man får en kvittens på att deklarationen har lämnats in.

Många e-deklarerar

Förra året valde 5,2 miljoner att e-deklarera. Sista dagen att lämna deklarationen är i år den 4 maj.

Kommer du själv att e-deklarera?

– Självklart! Annars vore det pinsamt. Men jag har en liten skogsfastighet så jag måste skicka med en näringsbilaga, så det blir lite mer jobb för mig, men det är ändå inte någon komplicerad deklaration.

ARTIKELN HANDLAR OM