Här är hetaste prylarna 2013

avAnders Munck

1 av 2 | Foto: AP
Under våren 2013 väntas Ipad 5 och Ipad Mini med retinaskärm lanseras. (På bilden föregångarna Ipad Mini och Ipad 4).

En förarlös Googlebil eller kanske en ny spelkonsol?

Här är prylarna du ska hålla utkik efter 2013.

– Jag tror att nästa år blir det sista blir då vi ser stora lanseringar av tv-spelskonsoller, säger Peter Pettersson, Aftonbladets prylexpert.

Peter Pettersson.

2013 blir året då fler surfar på mobilen än via datorn, då surfplattorna ersätter datorerna, och då mobilen tar över efter plånboken.

Min Ekonomi bad Peter Pettersson lista de hetaste lanseringarna under 2013.

Googlebil het

– En av de stora grejorna blir betalning med mobiltelefonen, som jag tror att vi får se allt mer av. Det som måste till för att mobilen helt ska ta över efter plånboken är att man enas om en teknik i handeln. Och nästa alla har Iphone, så tekniken måste funka i den också, säger Peter Pettersson.

En annan stor satsning, som varit en snackis redan tidigare, är Googles förarlösa bil. Syftet är göra det säkrare och mer miljövänligt att ta bilen.

De nya fordonen har fortfarande ett och annat kvar innan de kan användas i normal trafik, men enligt Google gör man framsteg hela tiden.

– Det är för optimistiskt att bilen ska finnas till försäljning redan 2013. Men testbilarna funkar bra och det är en teknik vi kommer att få se mer och mer av.

Googlebilarna kommer att finnas på den stora teknikmässan i Las Vegas i januari, som Aftonbladet bevakar.

Soptipp för Blu-ray

Nästan all ny teknik som slår igenom medför att gamla tekniska lösningar hamnar på soptippen. Enligt Peter Pettersson ligger exempelvis Blu-ray-spelaren illa till redan nu.

– Plötsligt är bandbredd inget problem längre. De som sysslar med att tanka hem blir allt färre eftersom man både kan se högupplöst- och lyssna på strömmad musik. Tänk vad mycket pengar som brändes i tävlingen mellan Blu-ray och Hd dvd, för en teknik som bara höll i knappt tio år, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM