Stora prisskillnader vid köp av Iphone 5

Publicerad:
Uppdaterad:

Privatekonomi

Skiljer 7 000 kronor mellan billigaste och dyraste fastprisabonnemanget

Skillnaderna mellan mobiloperatörernas fastprisabonnemang vid köp av Iphone 5 är stora.
Foto: STEFAN JERREVÅNG, SCANPIX
Skillnaderna mellan mobiloperatörernas fastprisabonnemang vid köp av Iphone 5 är stora.

Fastpris är populärt bland dem som köper nya Iphone 5.

Men skillnaderna mellan erbjudandena är enorma.

Det skiljer över 6 000 kronor mellan det billigaste och det dyraste.

Efterfrågan på Apples nya mobil Iphone 5 är fortfarande större än tillgången. Hos de svenska mobiloperatörerna är väntetiderna flera veckor.

Många som köper en Iphone 5 väljer något av de fastprisabonnemang som mobiloperatörerna erbjuder. Ett bra sätt att ha kontroll över hur mycket mobilen kommer att kosta under bindningstiden som i regel är 24 månader kan man tycka.

Gömt en kostnad

Men fast pris hos den ene operatören är inte samma sak som fast pris hos den andre. Min Ekonomis genomgång av de olika erbjudandena visar på stora skillnader. Skillnader som operatörerna begraver i den finstilta texten på webbsidor och i reklamerbjudanden.

Det som skiljer mellan operatörerna är priset, hur mycket datatrafik man får varje månad, och hur snabb datatrafiken är.

Men Telia, som är den största operatören i Sverige, har gömt ytterligare en kostnad i sitt erbjudande. Bolaget tar ut en öppningsavgift på 0,99 kronor för varje samtal man ringer.

– Telia har ett "Semi fastpris" med 5 000 samtalsminuter som räcker för de flesta då det motsvarar 2,5 timmar per dag. Men det negativa som gör att detta egentligen inte alls är ett fastpris är att de tar ut 0,99 kr per samtal när potten för månaden är slut, säger Alexander Pärleros, på prisjämförelsesajten Mobilio.se.

Den pott man får hos Telia räcker för att öppna knappt 500 samtal. Om varje samtal vara i genomsnitt tre minuter blir det dyrt att utnyttja de totalt 5 000 minuter man enligt Telia får rätt till varje månad.

Måste klicka tre gånger

I sin reklam på hemsidan berättar Telia att man får 5 000 minuter att ringa för, 5000 fria sms till hela världen och fri surf upp till tio Gigabyte i månaden. Först när man valt mobil och klickat Gå Vidare tre gånger, står det under en fetstil text med reklam för de 5 000 samtalsminuterna varje månad att öppningsavgiften per samtal på 0,99 kronor tillkommer.

Prisskillnaden under hela perioden mellan Telenors erbjudande och Comviqs, som är billigast, blir över 6 000 kronor. Den som väljer Comviq istället för Telenor får med andra ord pengar över som räcker till att köpa ytterligare en Iphone 5 16 GB utan abonnemang.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN