Många vill ge återbäringen till bistånd

MIN EKONOMI

De yngre mest givmilda

Sex av tio kan tänka sig att skänka en del av sin skatteåterbäring till bistånds- och hjälpverksamhet. Mest givmilda är de yngre.

Det visar en undersökning som TNS-Sifo gjort på uppdrag av hjälporganisationen We Effect, tidigare Kooperation Utan Gränser.

Foto: Anneli Rogeman, vd för We Effect

– Förra året fick vi svenskar tillbaka över 30 miljarder på skatten – ungefär lika mycket som hela Sveriges biståndsbudget. Om vi gav en procent av skatteåterbäringen skulle det ge 300 miljoner kronor till att minska fattigdomen i världen, säger Anneli Rogeman, vd för We Effect.

Merparten kan tänka sig att skänka fem procent av skatteåterbäringen eller mer. En procent kan tänka sig att skänka hela summan. 33 procent vill behålla sin skatteåterbäring själv och sju procent är tveksamma.

Positivt

Hur det sedan blir i praktiken är en annan historia.

– Man vill ju gärna svara ja på sådana här frågor men när det väl kommer till kritan och man kanske har räkningar som måste gå före vet man inte. Men det är ändå något positivt biståndsviljan är så stark.

Inne med bistånd

Att pensionärerna är de minst positiva att skänka sin skatteåterbäring i undersökningen kan ha flera förklaringar. En är nog, menar Rogeman, att de äldre redan är stora bidragsgivare.

– Och hos den unga generation är det i dag litet inne att jobba med bistånd.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM