TV-avgift även på surfplattor

Snart behöver du ingen tv för att kolla på alla SVT:s program.

Men det betyder inte att du slipper betala tv-licens – även datorer och surfplattor kommer att räknas.

Nästa månad öppnar SVT hela sitt tv-utbud för internet och SVT Play. Det innebär också att Radiotjänst i Kiruna, Rikab, kommer att börja ta betalt för surfplattor och datorer, skriver Computer Sweden.

Nio av tio betalar

Den som vill slänga ut tv:n kommer alltså inte undan licensavgifter. Men det innebär inga större intäkter för SVT.

Nio av tio hushåll betalar redan tv-licens och det blir inte dyrare för att du skaffar en ny dator eller surfplatta. Och Rikab kommer inte att jaga nya licenspengar än på ett tag, lovar SVT:s vd Eva Hamilton.

- Formellt sett är alla som kan ta emot en hel kanal skyldiga att betala tv-avgift. Nu börjar SVT sända en hel kanal via webben i februari, men i väntan på att det ska etableras så kommer inte Rikab att ta i med hårdhandskarna, säger hon.

"Slå ihop SVT och UR"

Hamilton har däremot ett annat förslag för att rationalisera – slå ihop SVT och UR och spara 45-60 miljoner kronor om året.

- Vi tror att man mår bra av att dels kunna erbjuda SVT:s program till skolorna och dels kunna lösgöra pengar för att ytterligare satsa på utbildning, säger Hamilton som också skrivit en debattartikel i ämnet på Dagens Nyheters debattsida.

Men förslaget möter skarp kritik från UR:s vd Erik Fichtelius.

"Vill komma åt våra pengar"

- Det är ett snällt sätt att säga 'lägg ner och ta över UR'. Jag förstår att SVT vill komma åt våra pengar men det gynnar inte skoleleverna, säger han och ifrågasätter Hamiltons uttalande om att SVT och UR har "likartad verksamhet"

- Vi är inte bra på att göra melodifestivalen, vi är framgångsrika just för att vi är ett självständigt bolag. Nu skaffar sig varenda unge datorer och då behövs det innehåll i dem. Vi vill snarare skärpa och utveckla utbildningsutbudet, säger Fichtelius.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN