Så påverkas du av Obamas vinst

Av: Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

Experterna reder ut hur din ekonomi påverkas

1 av 4 | Foto: Urban Andersson
Barack Obama under segertalet efter valvinsten.

USA har gjort sitt val.

Barack Obama får förnyat förtroende i fyra år till.

Så här kommer världens och din ekonomi att påverkas.

Världen höll andan och USA gick till valurnorna. När allt var över stod det klart att USA:s president de fyra kommande åren heter Barack Obama.

Men det blir fyra tuffa år för presidenten.

Det mest akuta för Obama blir att försöka styra undan för det så kallade budgetstupet – en serie automatiska skattehöjningar och stora nedskärningar som träder i kraft vid årsskiftet, om inte inte en budgetuppgörelse nås mellan republikanerna och demokraterna i kongressen.

Tillväxten kan sjunka

Därefter måste Obama även nå en uppgörelse i kongressen för att komma till rätta med USA:s gigantiska budgetunderskott på 1 000 miljarder dollar, 7 000 miljarder kronor, per år.

Men det blir ingen lätt uppgift. Förhandlingarna i kongressen – där demokraterna behåller majoriteten i senaten och republikanerna i representanthuset – har varit låsta och nya uppgörelser kräver sannolikt skattehöjningar, vilket republikanerna inte vill ha.

Obama måste också komma till rätta med den höga arbetslösheten som ligger på runt åtta procent.

Om Obama inte lyckas med uppgifterna kommer USA:s tillväxt att sjunka med fyra procent, enligt beräkningar.

Det skulle påverka hela världsekonomin och jobben och hushållen i Sverige, eftersom vi är ett litet exportberoende land.

"Bättre än Romney"

Men Cecilia Hermansson, chefekonom på Swedbank, tror att Obama var ett bättre alternativ än Romney.

– Romney hade förmodligen lyckats sänka skatterna kraftigt, trots att det skulle behövas höjningar. Då hade den amerikanska staten varit tvungen att sänka utgifterna kraftigt för att nå balans, och skuldbördan hade ökat. Jag tror att det hade varit en mer riskfylld politik som skulle kunna ha påverkat tillväxten negativt i USA och globalt, säger hon.

Att Obama nu inte behöver tänka på att bli omvald kan också påverka ekonomin positivt, enligt Heidi Elmér, Skandias chefekonom.

– Vi har nu samma uppställning som innan, vi vet vad vi kan förvänta oss. Nu när Obama har sin sista period som president, har han inget att förlora på att genomföra reformer som han kanske tidigare tvekade på. Så i det perspektivet kan man säga att en sista period med Obama kan vara bättre.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN