Guldläge för pantbanken

Kristider ger rekordresultat

Lågkonjunktur?

Inte för pantbankerna.

Aldrig tidigare har så mycket prylar pantsatts mot snabba lån.

Guldklockor, symaskiner, hattväskor och dragspel. Allt som går att bära till pantbanken kan lämnas in och ge ett snabbt lån tillbaka. Och i kölvattnet av den ekonomiska krisen är det allt fler som behöver låna pengar. De svenska pantbankerna gör rekordresultat.

– Vi har sett en enorm tillströmning av kunder de senaste månaderna, säger Peter Sundström, vd på Pantbanken Sverige.

Hans företag har ökat vinsten med 30 procent jämfört med för ett halvår sedan. Bolaget har aldrig tjänat så mycket pengar som nu.

Guldet högt

– Under förra lågkonjunkturen gick det inte alls så här bra. Skillnaden nu är främst att priset på guld är väldigt högt och det gör att fler pantsätter guldsmycken och liknande.

Säljs på auktion

På Pantbanken Sveriges kontor på Södermalm i Stockholm är valvet proppfullt med dyrgripar. I hyllorna trängs gitarrer, bildelar, konst och elektronik.

Ungefär fem procent av föremålen som lämnas in hämtas aldrig ut igen. När förfalloperioden gått ut efter ett halvår säljs de kvarlämnade sakerna på auktioner på nätet.

Det skapar möjligheter för den som vill fynda prylar.

– Fördelen med att köpa saker från oss är att vi kollat så att de är i fint skick och att det inte handlar om stöldgods, säger biträdande butikschef Juha Marjaniemi.

Konst för miljoner

Han håller upp en hatt och berättar att den precis sålts på auktion för 299 kronor. Men kontoret handskas med många föremål som är betydligt dyrare än så. Rör det sig om till exempel tavlor och skulpturer kan det innebära utlåningar på miljontals kronor.

– Så länge föremålen inte är större än att vi kan ta emot och förvara dem finns inget tak för hur värdefulla saker vi ger lån på, säger Juha Marjaniemi.

Enligt honom utgörs kundkretsen av alla sorters människor.

– Det kan vara den rika killen som kommer in med en fin klocka för att ha lite extra pengar på resan till Ibiza. Men också pensionären som behöver ett lån för att klara utgifterna.

Viktor Ginner

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN