Uppåt för Nokia – aktien steg

MIN EKONOMI

Överraskade med oväntat stark rapport

Nokias bokslut togs emot med lättnad.

Och på börsen tog aktien ett glädjeskutt.

– Förväntningarna var låga. Nu fanns det utrymme för en positiv reaktion, säger Mats Wester, chefredaktör på tidningen Sparöversikt.

Strax för 14 på torsdagen hade Nokia-aktien stigit 8 procent på börsen – och såg ut att fortsätta uppåt. Marknaden reagerade med uppenbar lättnad – och glädje – på företagets bokslut.

– Nokia – som aldrig tidigare behövt varna – gjorde det rejält i somras. Då föll kursen och samtidigt gick Ericsson fantastiskt, säger Mats Wester till aftonbladet.se.

– Förväntningarna var tidigare orimligt höga, hur bra företaget än var gick de inte att leva upp till. Nu har man fått ned dem och då finns utrymme för en positiv överraskning.

Över förväntan

En enkät från Reuters visade att analytiker väntat sig en vinst på 0:19 euro per aktie för det fjärde kvartalet 2004. Nu landade vinsten på 0:23 euro – och glädjeämnena var fler.

Omsättningen ökade för fjärde kvartalet till drygt 9 miljarder euro, motsvarande siffra för fjolåret var 8,8 miljarder euro.

Nokia sålde 66,1 miljoner telefoner under fjärde kvartalet och bedömer att marknadsandelen uppgick till 34 procent, enligt TT. Samtidigt överträffade både försäljning och lönsamhet inom affärsområdet för telekomutrustning bolagets egna förväntningar.

– Jag tror att det fortfarande finns stora förhoppningar på sektorn. I ett slags historiskt perspektiv har många tjänat pengar där och aktien verkar billig, säger Mats Wester.

Själv är han dock väldigt tveksam till att satsa på Nokia.

– Jag tror inte att det är en bra aktie, vare sig kort eller lång sikt. En väldigt stor del av Nokia är mobiltelefoner och när det är på väg att bli en väldigt vardaglig produkt tror jag inte att ett finskt företag som Nokia ska kunna stå emot alla lågpristillverkare, säger Mats Wester.

Vill kunna köpa tillbaka aktier

Nokias styrelse vill också ha ett förnyat mandat att återköpa aktier under 2005 för upp till 5 miljarder euro, skriver TT. Aktien ska enligt planerna köpas tillbaka efter bolagstämman den 7 april. Styrelsen vill ha möjlighet att köpa tillbaka maximalt 443 miljoner aktier.

– Nokia hade kanske för mycket kapital. Men man gör det mycket för att marknaden gillar det. För fem år sedan skulle alla satsa på bonussystem och visa tillväxt eller blanda in it, nu ska man köpa tillbaka aktier, säger Mats Wester.

– Det är också lite ett fattigdomsbevis. Om ett företag själv skulle ha kunnat investera detta stora, egna kapital på ett lika lönsamt eller lönsammare sätt så skulle man ju göra det.

Koll på kursen

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM