Riksbanken sänker reporäntan

MIN EKONOMI

Riksbanken sänker styrräntan till 0,75 procent.

Beskedet kom 09.30.

– Om man är bolånekund är det ett bra läge att förhandla om sin ränta nu, säger Christina Söderberg, sparekonom.

Foto: Riksbankschefen Stefan Ingves.

I dag kom Riksbankens sjätte och sista räntebesked för året. Samtliga tidigare räntemöten i år har slutat med att räntan har lämnats oförändrad. Den här gången bröts alltså trenden.

Riksbanken sänker räntan med 0,25 procentenheter till 0,75 procent.

Låg inflation avgörande

Den senaste tidens dystra prognoser har troligen haft betydelse för Riksbankens beslut. I synnerhet är det den låga inflationen som varit avgörande för att man nu sänker räntan.

Under Riksbankens presskonferens sade Riksbankschefen Stefan Ingves att direktionen var enig om att sänka 0,25 procentenheter. 

– En kvarting var lagom, säger Stefan Ingves.

Sänkt räntebana

Räntan kommer att vara kvar på en låg nivå under hela nästa år, spår Riksbanken. Först i början av 2015 kommer reporäntan att långsamt höjas igen.

– Det är sannolikt att räntan kommer att ligga kvar på den här nivån. Men man kan aldrig veta, säger Riksbankschefen Stefan Ingves på en presskonferens.

 Tor Borg, chefekonom på SBAB:

– Jag har två snabba reflektioner, dels att direktionen som tar beslutet var enig, det ahr de inte varit tidigare, och dels att de lämnar en liten sannolikhet för att de sänker räntan ännu mer i år.

Sparekonom: Förhandla om din ränta

Reporäntan styr Riksbankens utlåning till bankerna, och har därför också indirekt effekt på räntan som svenskarna betalar på sina bolån, och på den ränta som betalas ut på sparkonton. Sänks reporäntan följer i regel bolåneräntorna efter.  Därför är det ett bra läge för bolånekunder att nu förhandla om sin ränta. Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer, tycker att man inte behöver invänta bankernas egna räntejusteringar. 

– Gå till flera olika banker och ställ deras erbjudanden mot varandra, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM