SCB: Småhuspriserna fortsätter stiga

avJosefin Westin

MIN EKONOMI

Villapriserna fortsätter att gå upp – även under tredje kvartalet.
Priserna steg med nästan tre procent.
– Det finns inte riktigt någon avmattning ännu, säger Niclas Sjölund, statistiker på Statistiska Centralbyrån.

Enligt SCB:s småhusbarometer fortsätter villapriserna att stiga under andra kvartalet. Jämfört med andra kvartalet steg priserna med tre procent.

– Vi kan se att det fortsätter uppåt. Det finns inte riktigt någon avmattning ännu, säger Niclas Sjölund, statistiker på SCB.

Jämfört med samma period förra året har priserna stigit med nästan nio procent i landet.

”För tidigt att säga”

Priserna sjönk dock i Kalmar och Jämtlands län under tredje kvartalet jämfört med det andra. Däremot har priserna stått stilla i Stockholm, Gävleborg och Västerbotten.

På totalen fortsatte priserna att stiga i 16 av 21 län.

Tittar man dock närmare på SCB:s diagram där villaförsäljningen syns månad för månad så har dock prisutvecklingen planat ut och ligger oförändrad. Innan dess har prisutvecklingen per månad legat på 1–2 procent. Senast priserna var oförändrade var under de tre första månaderna under året.

– Det är väldigt tidigt att säga att det är en avmattning där om man tittar på hur det har sett ut tidigare mellan augusti och september. Utan det tuffar på, säger Sjölund.

Ny statistik i morgon

Men Swedbanks ekonom Arturo Arques tycker dock att man ska ta SCB:s statistik med en nypa salt.

– Den här som väntat. Men statistiken bygger på lagfarter och är lite gammal. Så affären är äldre, säger han i Aftonbladets livesändning.

Däremot får vi ta tempen på bostadsmarknaden ytterligare redan i morgon. Då kommer Mäklarstatistik med sin statistik för september.

– Om man vill veta exakt hur statistiken ser ut nu så ska man titta på den, säger Arturo Argues.

ARTIKELN HANDLAR OM