Krisen slår mot pensionen: ”Det blir en sänkning”

Coronakrisen kommer att stå pensionärerna dyrt.
– Vår analys är att det blir en sänkning av inkomstpensionen på 100–200 kronor per månad nästa år, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Inkomstpensionen räknas om varje år för att följa löneutvecklingen i landet. De senaste fem åren har den räknats upp med mellan 1,0 och 4,2 procent varje år. Men redan nu står det klart att den troligen kommer att sänkas nästa år.

– Inkomsterna sjunker med stor sannolikhet under 2020. Och det påverkar indexeringen av de allmänna pensionerna, säger Ardalan Shekarabi.

”Starkare buffert”

Inkomstpensionen är konstruerad för att vara ett slutet system i balans. Om utgifterna skulle bli större än inkomsterna på grund av coronakrisen skulle den så kallade bromsen tidigast kunna slå till 2022. Bromsen innebär att inkomstpensionen sänks för att förhindra att systemet går med underskott.

Så skedde tre gånger efter finanskrisen 2008. Men just nu bedöms det inte som ett troligt scenario.

– Vi har mycket starkare buffert nu än vad vi hade under finanskrisen. Så som det ser ut idag så ska inte bromsen slå till 2022.

 Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabis (S).
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabis (S).

Nytt tillägg

Trots sänkningen av inkomstpensionerna kommer många pensionärer ändå att få mer i plånboken nästa år. Det beror på det tillägg riksdagens pensionsgrupp enades om i början av mars. Tillägget på upp till 600 kronor i månaden ska gå till personer som efter ett långt yrkesliv har en allmän pension på 9000–17000 kronor i månaden.

– Min bedömning är att behovet av pensionsreformer blir större på grund av coronapandemin, inte mindre, säger Ardalan Shekarabi.

– Så vi står fast vid det här. Diskussionerna om arbetet med att öka inbetalningarna till pensionssystemet för att kunna fortsätta höja pensionerna fortsätter i pensionsgruppen.

Sparandet tar stryk

Det pensionssparande som finns på aktiemarknaden har redan tagit storstryk av de senaste månadernas kursras. Förvalsalternativet i premiepensionen, AP7 Såfa, har backat med 18 procent i år.

–Premiepensionen utgör en väldigt liten del av pensionen för dagens pensionärer. Den har större betydelse för framtidens pensionärer, säger Ardalan Shekarabi.

Garantipensionen, grundskyddet för dem med låga eller inga inkomster, följer inflationen och kommer inte sänkas nästa år.

Fakta: Tre faktorer som påverkar din pension

  • Inkomstpensionen: Följer löneutvecklingen. Om inkomsterna sjunker påverkas pensionen negativt. Om arbetslösheten ökar och avsättningarna till pensionen minskar kan hela systemet hamna i obalans. Då kan balanseringen, bromsen, slå till.
  • Garantipensionen: Följer prisutvecklingen. I år höjdes den exempelvis med 1,7 procent. Om priserna stagnerar eller börja sjunka kommer garantipensionen att sänkas. Under 2014 hade Sverige under en period deflation. Det ledde till uppräkningen av garantipensionen blev rekordlåg, endast 0,2 procent.
  • Premiepensionen: Den minsta delen av dem allmänna pensionen och den enda som vi själva kan välja hur den ska placeras. Påverkas av utvecklingen på aktiemarknaden.
Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu