A-kassa: Det här gäller

Så här får du arbetslöshetsersättning

avAftonbladet, August Ahlin

Foto: Henrik Montgomery/TT, Jessica Gow/TT
A-kassa – så här får du arbetslöshetsersättning.

Är du i behov av att söka a-kassa? Det kan vara krångligt att förstå hur man går tillväga, vad som krävs för att bli beviljad och hur mycket ersättning man kan få.
Här är en snabbguide. 

Hur söker jag ersättning?

Om du blir arbetslös måste du först skriva in dig hos Arbetsförmedlingen. Därefter ansöker du om ersättning hos den a-kassa du är med i. A-kassorna är uppdelade efter olika verksamhetsområden, det finns till exempel en a-kassa för metallarbetare och en för kommunalanställda. Om du inte är medlem i någon a-kassa kan du skriva in dig hos a-kassan för ditt verksamhetsområde och ansöka om en så kallad grundersättning.

När är jag berättigad till a-kassa?

För att vara berättigad till arbetslöshetsersättning krävs det först och främst att du uppfyller de så kallade grundvillkoren. De villkoren definieras i lagen om arbetslöshetsförsäkring och lyder enligt följande:

  • Du ska vara inskriven hos Arbetsförmedlingen

  • Du ska kunna jobba minst tre timmar om dagen och 17 timmar i veckan

  • Du ska även i övrigt stå till arbetsmarknadens förfogande

Utöver grundvillkoren krävs det att det så kallade arbetsvillkoret är uppfyllt. För att uppfylla det villkoret måste du under de senaste 12 månaderna före arbetslösheten antingen:

  • Haft förvärvsarbete i minst 6 månader och arbetat under minst 80 timmar per kalendermånad.

  • Haft förvärvsarbete i minst 480 timmar under en sammanhängande tid av 6 kalendermånader och utfört arbetet under minst 50 timmar under var och en av dessa månader.

Hur mycket pengar får jag?

Ersättningens storlek varierar beroende på om du får grundförsäkringen eller den större inkomstbortfallsförsäkringen. För att vara berättigad till grundförsäkringen krävs att du uppfyller de ovan nämnda kraven. Du ska dessutom ha fyllt 20 år. Grundförsäkringen ger upp till 8 000 kronor i månaden, beroende på hur mycket du har jobbat innan du blev utan arbete.

För att vara berättigad till inkomstbortfallsförsäkringen uppställs ytterligare krav. Du ska för det första ha varit medlem i din a-kassa under en sammanhängande tid av 12 månader. Dessutom så ska arbetsvillkoret ha varit uppfyllt sedan inträdet i a-kassan. Inkomstbortfallsförsäkringen är upp till 80 procent av lönen, och högst 20 000 kronor i månaden före skatt.

Hur länge kan jag få a-kassa?

En ersättningsperiod är 300 dagar. Om du har barn som är under 18 år gamla och bor hemma förlängs perioden automatiskt med 150 dagar. När den tiden har gått är ersättningsperioden slut. För att återigen bli berättigad till arbetslöshetsersättning måste du uppfylla arbetsvillkoret på nytt.

Kan jag bli av med min a-kassa?

För att fortsätta få ersättning krävs det att du är aktiv med att söka jobb och rapporterar till Arbetsförmedlingen. Gör du inte det så kan du få en varning av din a-kassa som betalar ut ersättningen. Händer det fler gånger kan du bli av med din ersättning under några dagar. Sker det upprepade gånger kan du bli av med ersättningen helt och hållet.

Du kan också bli av med din arbetslöshetsersättning om du tackar nej till ett lämpligt arbetserbjudande eller säger upp dig från ett arbete utan giltig anledning.

PODD: Så utnyttjar bedragarna svenska kändisar – för att komma åt dina pengar

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om hur bedragare använder sig av svenska kändisar för att lura dig på pengar.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

ARTIKELN HANDLAR OM