A-kassa: Det här gäller med nya krispaketet

Så här får du arbetslöshetsersättning

Av: 

August Ahlin

A-kassa – så här får du arbetslöshetsersättning.
A-kassa – så här får du arbetslöshetsersättning.

A-kassa

Ersättningen höjs och kraven sänks. Det nya corona-krispaket har gjort det lättare att få a-kassa.

Aftonbladet förklarar de nya reglerna.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt ytterligare ett krispaket för jobben. Det läggs fram med anledning av coronautbrottet och att väldigt många personer blivit varslade den senaste tiden.

Totalt handlar det om 10,8 miljarder kronor. Den största delen, 5,3 miljarder, läggs på att förstärka a-kassan.

– Fler kommer att omfattas av a-kassan än tidigare och det gynnar också alla som har en svag anknytning till arbetsmarknaden, har Magdalena Andersson tidigare sagt till Aftonbladet.

Här reder vi ut hur den den ”nya” a-kassan funkar.

Vad säger de nya reglerna för a-kassa?

  • Kraven på vem som kan få a-kassa sänks tillfälligt.

Hittills har du behövt visa att du har jobbat minst 80 timmar per månad under sex månader. Med de nya reglerna sänks kravet till 60 timmar per månad.

De sex månaderna måste precis som tidigare ligga inom en tolvmånadersperiod bakåt i tiden.

  • Medlemsvillkoret uppfylls snabbare – på tre månader i stället för 12 månader.

Från och med mars räknas varje månad då du är medlem i a-kassan som fyra månader. På så sätt går det betydligt snabbare att skrapa ihop tolv månaders medlemskap. Det spelar heller ingen roll vilket datum i månaden du blir medlem i en a-kassa, hela månaden räknas ändå.

  • Taket i a-kassan höjs.

Detta från 910 kronor till 1 200 kronor per dag, vilket gör att betydligt fler kommer nå upp till 80 procent av lönen. Efter 100 dagar med ersättning från a-kassan minskar dagpenningen till högst 760 kronor per dag. Det beloppet vill regeringen inte ändra.

  • Grundbeloppet höjs.

Om du har arbetat tillräckligt mycket för att få ersättning men inte har varit medlem i en a-kassa i tolv månader kan du få ersättning med ett så kallat grundbelopp. Tidigare var grundbeloppet 365 kronor per dag men från och med 13 april höjs grundbeloppet till 510 kronor per ersättningsdag fram till årsskiftet.

Hur söker jag ersättning?

Om du blir arbetslös måste du först skriva in dig hos Arbetsförmedlingen. Därefter ansöker du om ersättning hos den a-kassa du är med i. A-kassorna är uppdelade efter olika verksamhetsområden, det finns till exempel en a-kassa för metallarbetare och en för kommunalanställda. Om du inte är medlem i någon a-kassa kan du skriva in dig hos a-kassan för ditt verksamhetsområde och ansöka om en så kallad grundersättning.

Hur mycket pengar får jag?

Ersättningens storlek varierar beroende på om du får grundförsäkringen eller den större inkomstbortfallsförsäkringen. För att vara berättigad till grundförsäkringen krävs att du uppfyller de ovan nämnda kraven. Du ska dessutom ha fyllt 20 år.

Vilken ersättning du får beror på hur länge du har varit medlem i a-kassan.

Hur länge kan jag få a-kassa?

En ersättningsperiod är 300 dagar. Om du har barn som är under 18 år gamla och bor hemma förlängs perioden automatiskt med 150 dagar. När den tiden har gått är ersättningsperioden slut. För att återigen bli berättigad till arbetslöshetsersättning måste du uppfylla arbetsvillkoret på nytt.

Kan jag bli av med min a-kassa?

För att fortsätta få ersättning krävs det att du är aktiv med att söka jobb och rapporterar till Arbetsförmedlingen. Gör du inte det så kan du få en varning av din a-kassa som betalar ut ersättningen. Händer det fler gånger kan du bli av med din ersättning under några dagar. Sker det upprepade gånger kan du bli av med ersättningen helt och hållet.

Du kan också bli av med din arbetslöshetsersättning om du tackar nej till ett lämpligt arbetserbjudande eller säger upp dig från ett arbete utan giltig anledning.

ANNONS

Vill du se över ditt elavtal? Jämför priser nu och hitta det bästa för dig!

Extern länk från Compricer

Jämför här

Publisert:

LÄS VIDARE

Experter: Därför är DU vinnare på budgeten

ÄMNEN I ARTIKELN

A-kassa

Arbetsförmedlingen

Arbetslöshet

Arbetsmarknad