Spelbolag tvingas betala miljonböter

Av: 

TT

Förvaltningsrätten går på Spelinspektionens linje i målen mot fyra spelbolag, som enligt rätten brutit mot spellagen genom att erbjuda bonusar och vip-program. Arkivbild.
Förvaltningsrätten går på Spelinspektionens linje i målen mot fyra spelbolag, som enligt rätten brutit mot spellagen genom att erbjuda bonusar och vip-program. Arkivbild.

Min ekonomi

Spelinspektionen såg allvarligt på att de fyra spelbolagen lockade spelare med problem med bonusar och vip-paket med gåvor eller resor. De meddelade därför varningar, anmärkningar och miljonböter för att bolagen brutit mot spellagen.

Besluten överklagades, men förvaltningsrätten gick på Spelinspektionens linje.

Kort efter det att en ny spellag trädde i kraft i januari 2019 fick Spelinspektionen in många klagomål som gällde flera spelbolags bonuserbjudanden och inledde en granskning av spelbolag med licens enligt spellagen.

Granskningen ledde till att de två spelbolagen Betway och Mandalorian Technologies Limited fick varningar och böter på fem respektive nio miljoner kronor för brott mot den nya spellagen. Orsaken var att de vid upprepade tillfällen hade erbjudit olika former av bonus till sina kunder, vilket inte är tillåtet för spelbolag med svensk licens.

AG Communications och Genesis Global Limited fick i samma veva anmärkningar och böter på 500 000 respektive 1,7 miljoner kronor, eftersom de hade erbjudit olika vip-program.

Bolagen överklagade Spelinspektionens beslut till förvaltningsrätten i Linköping, som nu har meddelat domar i de fyra målen. Rätten går på Spelinspektionens linje, på så vis att såväl Mandalorian Technologies som AG Communications överklaganden avslås.

Betway och Genesis Global Limited anses också ha överträtt förbudet att erbjuda bonusar vid upprepade tillfällen, men de får böterna nedsatta eftersom rätten anser att bolagens omsättning ska uppskattas till ett lägre belopp än vad Spelinspektionen gjort.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: