Klarna får banktillstånd

Av: Josefin Westin, TT-Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:
Grönt ljus för Klarna. Arkivbild.
Foto: Adam Wrafter/SvD
Grönt ljus för Klarna. Arkivbild.

Klarna

Klarna är Sveriges nyaste bank.
Betaltjänstbolaget fick i dag grönt ljus av Finansinpektionen.
– Vi vill vara med och förändra banksektorn för privatkunder, säger Sebastian Siemiatkowski, bolagets vd och grundare, till Financial Times.

Betaltjänstbolaget Klarna har i dag beviljats banktillstånd av Finansinspektionen (FI). Det bekräftar Victoria Eriksson på FI:s pressavdelning för TT.

Klarna avslöjade nyheten för Financial Times.

Ska även byta namn

Klarna blir därmed Europas största bolag inom finansteknologi, även kallat "fintech", som innehar ett banktillstånd, enligt Financial Times.

– Men nu kommer vi kunna tillhandahålla egna bankkort med sammankopplade betalsystem. Med detta kommer många intressanta möjligheter som kan ge positiva effekter på banksektorn, säger Aoifi Houlihan, kommunikationschef på Klarna, till SvD Näringsliv.

Bolaget tillkännagav bankplanerna redan för två år sedan och har sedan tidigare skickat in en anmälan om namnändring till Klarna bank.

Tar upp bankkampen

Klarna, som värderas till drygt 22 miljarder kronor, har redan stora marknadsandelar inom betaltjänster online i Norden och Tyskland.

Med banktillståndet ska vd Sebastian Siemiatkowski ta upp kampen mot den traditionella banksektorn.

– Vi vill vara med att omstöpa banksektorn. Nya regelverk ger rätt förutsättningar för att skaka om industrin, men det behövs ett Ryanair för att det ska ske. Vi vill vara den spelaren, säger han till Financial Times.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN