Så mycket kan du spara på rabatter i sommar

Av: 

Stefan Hesserud Persson

Semestern kan bli flera tusenlappar billigare.
Semestern kan bli flera tusenlappar billigare.

Semester

En späckad Sverigesemester med en massa aktiviteter kan kosta tiotusentals kronor för en barnfamilj.
Men det går att spara en hel del pengar – genom att använda rätt rabatter.

Den svenska sommaren är inte bara kort, den är dessutom dyr. Inte minst för barnfamiljer som vill klämma in ett antal besök på några av våra mest populära nöjesparker.

Men det går att spara tusenlappar på att utnyttja rätt rabatter för aktiviteter, boende och transport. Inte minst ICA-kortet och Coop-medlemskap ger rejäla fördelar. De flesta fackförbund erbjuder dessutom generösa rabatter för sina medlemmar.

”Kolla att erbjudandet gäller”

Det finns dock några saker att se upp med innan du utnyttjar dina erbjudanden, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges konsumenter.

– Kolla att erbjudandet faktiskt gäller när du ska dit. Många rabatter gäller inte på de populäraste tiderna. Men när du väl står utanför nöjesparken och rabatten inte gäller går du förmodligen in ändå, säger hon, och fortsätter:

– Ofta är erbjudanden riktade till traditionella familjer med mamma, pappa och två barn. Ser konstellationen annorlunda ut kanske inte rabatten gäller.

Tänk på integriteten

Det kan också vara värt att fundera över sin personliga integritet, tycker Maria Wiezell.

– Inga erbjudanden sker av ren vänlighet. Du får någonting billigare men betalar inte med pengar utan med information om dig själv. Den är hårdvaluta, säger hon.

Men är du ok med att byta dina personuppgifter mot olika medlemsskap går det alltså att spara en hel del slantar.

Vi har räknat ut hur mycket pengar en familj med två barn teoretiskt kan spara på några populära sommaraktiviteter i Sverige – med hjälp av rabatter. Observera att det här endast är exempel och att det finns mängder av andra rabatter att utnyttja (se länkar i slutet).

Exempel 1 – aktiviteter i Stockholm

I det första exemplet beger vi oss till huvudstaden för ett par aktivitetsspäckade dagar. Först och främst ska vi hitta ett hotell. Flera kort och medlemskap erbjuder 15 % rabatt på Nordic Choice Hotel under helger. Vi bokar ett dubbelrum för två nätter i centrala Stockholm med ordinarie pris 5 180 kronor, en kostnad vi kan banta med 777 kronor.

Djurgården.

Det givna utflyktsmålet för familjen är Djurgården. Här finns det stora pengar att spara med hjälp av vårt Coop-medlemsskap och ICA-kort.

På Gröna Lund sparar vi 352 kronor när vi köper inträde och åkband på Gröna Lund med hjälp av ICA-kortet. Samma dag passar vi på att besöka Skansen och titta in på vattenmuseet Aquaria med sina fågelspindlar och revhajar. Inträdet blir 80 kronor billigare än utan ICA-kort.

Dag två tillbringar vi också på Djurgården, och inleder med ett besök på Junibacken. Coop-medlemskapet ger oss 20 % rabatt, motsvarande 120 kronor.

Abba the museum är kanske snäppet svårare att sälja in till barnen – men det finns en hel del mycket money, money, money att spara. Som Coop-medlem får vi återigen 20 % rabatt på inträdet, vilket innebär 200 kronor mindre på semesterutgiftskontot.

Totalt har vi sparat 1 533 kronor under våra två dagar.

Exempel 2 – nöjesresa till Göteborg

I det andra exemplet ger vi oss ut på bilsemester från Stockholm till Göteborg. På vägen stannar vi till på Skara sommarland i en natt.

Bilen hyr vi hos Mabi och rabatten på 10 procent får vi genom vårt medlemskap i LO. I exemplet behöver vi en kombibil i fem dagar som utan rabatt skulle kosta 3 995 kronor. Med medlemskapet sparar vi 399 kronor.

Efter några timmar på E18 och E20 kommer vi fram till Skara sommarland. Där checkar vi in i en stuga och tillbringar två dagar i poolerna och vattenrutschbanorna. Priset landar på 2 825 kronor, något vi kapar till 2 260 kronor med hjälp av ICA-kortet. Rabatt: 565 kronor.

Skara sommarland.

När vi torkat upp går färden vidare mot Göteborg. Nu är det dags att utnyttja vårt bonusmedlemskap på Hemköp när vi checkar in på Best Western Hotel i nordöstra Göteborg. Två nätter landar på 3 590 kronor, men medlemskapet sparar oss 538 kronor.

Vad ska vi göra i Göteborg? Gå på Liseberg så klart. I två dagar dessutom, eftersom vi är Coop-medlemmar. Då får vi köpa stora åkpasset i två dagar till priset av en, vilket ger en rabatt på totalt 800 kronor.

Allt som allt har vi sparat 2 302 kronor på våra kort och medlemskap under resan.

Observera att rabatterna är exempel uträknade var för sig. De går inte nödvändigtvis att användas under samma dagar/period.

LISTA: Här är alla rabatter för hotell/boende

LISTA: Här är alla rabatter för resor (bil, båt, flyg, tåg)

LISTA: Här är alla rabatter för nöjen och upplevelser

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk ditt elpris idag och spara pengar - gå med i Kundkraft här.

Kundkraft

Publisert:

LÄS VIDARE

Så sparar du tusenlappar på semestern i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Semester

Sparande

Privatekonomi

Resor

Nöjesparker