Ovisst om bitcoin bevarar rekordnivå

Foto: Mark Lennihan
Den digitala valutan bitcoin når nya rekordnivåer. Bilden kommer från en bitcoinkonferens i New York 2014.
MIN EKONOMI

Den digitala valutan bitcoins nya rekordnivå på 1400 dollar saknar motstycke.

Men sparekonomen Claes Hemberg beskriver det som en påhittad valuta som när som helst kan falla i värde.

Strax före valborgshelgen nådde bitcoin sin högsta notering hittills sedan introduceringen 2008. Det betyder att kryptovalutan mer än tredubblats i värde det senaste året.

En anledning är att den har fått starkt fäste i Japan, där flera handlare börjar acceptera bitcoin som en legitim betalningsmetod.

”Naturlig efterfrågan”

Christoffer de Geer, marknadschef på bitcoinhandlaren XBT Provider, ser också en tydlig uppåttrend hos andra storspelare i USA, Europa och Kina.

– Jag tolkar det som en naturlig efterfrågan. Bitcoin funkar lite som guldet. Det finns ett tydligt utbud, i det här fallet 21 miljoner bitcoin, och nu är folk villiga att köpa dem till det här priset, säger han.

Samtidigt vågar De Geer inte svara på om priset är uppblåst eller inte.

– Bitcoin kan vara extremt volatilt. Priset kan antingen dubbleras eller halveras och det kan ske i princip hur snabbt som helst, säger han.

Avanza görs i genomsnitt ett tiotal affärer i nätmäklarens bitcoincertifikat. Efter det senaste bitcoinrallyt har antalet affärer stigit till 30 per dag, säger nätmäklarens sparekonom Claes Hemberg.

Personligen ser han inget fel i digitala valutor, men han tycker att det behövs en stat och en centralbank som står bakom systemet innan bitcoin kan betraktas som riktiga pengar.

”Lottsedel”

– Så länge bitcoin inte kan handlas med i mataffären, är det ingen valuta. Det är en lottsedel, säger Hemberg.

Han tror dock att bitcoin kan ha sina fördelar, till exempel att överföra pengar mellan länder utan att betala en hög växlingsavgift till storbankerna.

Christoffer de Geer kan intyga att kryptovalutan främst inte används som en ren valuta bland handlarna.

– Det är inte det som är meningen just nu. Nu handlas den absoluta majoriteten av bitcoin i spekulationssyfte.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bitcoin

Valuta

Avanza